Stockholms universitet

Forskningsprojekt Levande vikar - vetenskaplig utvärdering av åtgärder i flera Östersjöområden

Detta projekt undersöker och utvärderar metoder för att vända den negativa utvecklingen som sker i många grunda vikar i Östersjön till följd av övergödning, fysisk exploatering och ändrade näringsvävar. Målet är både att öka den vetenskapliga kunskapen om olika åtgärder och att göra kunskapen tillgänglig så att lokalt åtgärdsarbete kan vila på säkrare grund.

Levande vikar - en liten men viktig del av Östersjön

I Östersjöns kust- och skärgårdsområden har vattenmiljön förändrats. I de grunda havsvikarna har klara, fiskrika vatten med ängar av undervattensväxter och ett myller av smådjur och fiskyngel på många håll förvandlats till en grumlig algsoppa utan rovfisk.

Under åtta år ska forskare på Östersjöcentrum och BalticWaters genomföra projektet Levande vikar. Syftet är att undersöka om det är möjligt att restaurera ekosystemen i dessa grunda vikar, beskriva vilka åtgärder som lämpar sig, hur effektiva de är och vad restaurering kostar.

Projektet Levande vikar genomförs och finansieras av BalticWaters i nära samarbete med, och med finansiellt stöd från, Stockholms universitet och länsstyrelsen i Stockholm. Finansiellt stöd till projektet har också lämnats av Havs- och vattenmyndigheten för genomförandet av provtagning och uppföljning i projektvikarna.

Projektbeskrivning

Idag är det svårt att hitta en grund vik längst Svealandskusten som inte uppvisar störningar till följd av mänsklig påverkan. Restaurering av grunda kustmiljöer anses vara ett viktigt verktyg i arbetet med att nå miljömål och biologisk mångfald, men det praktiska åtgärdsarbetet går långsamt eftersom det saknas kunskap om restaureringsmetoder.

Projektet Levande ska ta fram, testa och utvärdera åtgärder, och beskriva effektivitet och kostnader vägt mot förväntade resultat. Erfarenheter och rekommendationer från projektet ska bidra till ökat arbete med att restaurera övergödda grunda vikar längs våra kuster.

Ekosystemens länkar mellan kust och utsjö utgör en utmaning. Vikarna är ju bara en del av helheten — Frågan är vad man kan åstadkomma för miljöförbättringar med lokala åtgärder på kort tid.

Särskilt utvalda åtgärdsvikar

Under 2020 genomfördes ett stort antal inventeringar i grunda vikar längs Svealands kust.

– Vi behöver hitta ett stort antal lämpliga vikar, berättar projektkoordinator Linda Kumblad. Både sådana vikar där ett helt batteri av åtgärder kan genomföras under de kommande åren, och lika många vikar till som kan fungera som jämförelseobjekt. 

Urvalsprocessen fortsatte även under 2021, då med ett mindre antal vikar som verkade lovande.

Relationen till boende och andra som regelbundet vistas vid åtgärdsvikarna är mycket viktig. De måste vara positivt inställda och behöver få mycket information om vad man tänker göra och varför. Vetenskaplig provtagning och uppföljning av åtgärderna kommer att genomföras regelbundet.

Fyra vikar är utvalda för åtgärder och ytterligare fyra vikar är kontrollvikar

Åtgärder och fallstudier genomförs

Forskningsprojektet Levande vikar studerar intern fosforomsättning, förändringar i bottenvegetation, båtrelaterade störningar och vassens roll.

Linda Kumblad och Emil Rydin vid Stockholms universitets Östersjöcentrum leder projektet. Men flera andra forskare och forskargrupper är med och planerar åtgärder utifrån sina specialkompetenser.

– Det handlar bland annat om åtgärder för att minska övergödning och internbelastning, berättar Linda. Men också om att utvärdera effekter av båtrelaterade störningar och att undersöka vassens betydelse för att hålla vattnet klart. Där har Sofia Wikström och Joakim Hansen viktiga roller. Länsstyrelsen i Stockholm deltar också i arbetet med att få tillbaka stor rovfisk, bland annat genom att utvärdera effekten av fiskfredning. 

I åtgärdsvikarna kommer flera olika åtgärder att utföras samtidigt. Men för att kunna utvärdera enskilda åtgärders effekter kommer även särskilda fallstudier att genomföras under projektets gång.

Åtgärderna ska i så stor utsträckning som möjligt vara möjliga för fastighetsägare, samfälligheter, båtklubbar och kommuner att genomföra även på egen hand, och i helt andra vikar.

– Projektet Levande vikar vill visa att det går att återfå god vattenkvalitet och ett rikt växt- och djurliv i en vik. Målet är att identifiera åtgärder som inte behöver kosta mycket eller vara svåra att genomföra men som ändå bidrar till en bättre miljö i din favoritvik, avslutar Linda Kumblad.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Linda Kumblad

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Linda Kumblad. Foto: Niklas Björling/SU

Emil Rydin

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Medlemmar

Joakim Hansen

Miljöanalytiker

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Joakim Hansen

Åsa Nilsson Austin

Forskare

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Åsa Nilsson Austin

Erik Smedberg

Forskare

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Erik Smedberg, foto: Niklas Björling/SU

Annika Tidlund

Vetenskapskommunikatör

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Annika Tidlund, vetenskapskommunikatör

Sofia Wikström

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Sofia Wikström. Foto: Niklas Björling/SU

Publikationer

Nyheter

Mer om projektet