Stockholms universitet

Forskningsprojekt Metadata Culture

Metadata Culture, "Deltagande i det visuella kulturarvet. Metadata, återanvändning och tvärvetenskap", är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som leds av Anna Dahlgren, professor i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, och Karin Hansson, docent i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Forskningsprojektet "Deltagande i det visuella kulturarvet. Metadata, återanvändning och tvärvetenskap" adresserar tre sammankopplade problem: avsaknad av metadata i bildsamlingar, att forskares arbete i bildsamlingar inte återanvänds, samt bristen på disciplin- och institutionsöverskridande samarbeten när det gäller bildsamlingar och digitala gränssnitt. Genom samlad expertis från konst- och systemvetenskap liksom bildarkivexperter på Kungliga biblioteket och Stockholms stadsarkiv söker projektet överbrygga olika forskningsområden och studera kulturella, sociala och tekniska dimensioner av metadataproduktion för bildsamlingar.

Projektbeskrivning

Hur deskriptiva metadata utformas och används i bildsamlingar har såväl kulturella som ideologiska bevekelsegrunder. Hur kulturarvsinstitutionernas bildmetadata produceras är därför inte bara avgörande inte bara för vår förståelse av historiska epoker utan även av samtidens skeenden och aktörer. Metadata är inte bara avgörande för om en bild ska vara möjlig att hitta utan även styr hur den tolkas, värderas och kan användas. Mängden och kvalitén på metadata i kulturarvsinstitutioners bildsamlingar är avgörande för att vårt visuella kulturarv ska bli synligt, användas och göras begripligt. I kölvattnet av vår tids snabbt växande informationsmängder är utformningen av gränssnitt för metadata helt avgörande för att vi ska kunna dra nytta av så kallad big data och datadriven forskning. Vi lever i en metadatakultur, där taggning av data har utvecklats till en avgörande förmåga. Crowdsourcing, sociala medier, länkade öppen data och andra deltagande praktiker och öppen vetenskap (open science) skapar nya utmaningar och möjligheter för minnesinstitutioner.

I denna forskargrupp studerar vi ”metadata-kulturer” i det visuella kulturarvet i ett tvärvetenskapligt perspektiv. Metodologiskt utvecklar vi deltagande praktiker med inspiration från deltagande design praktiker med det vidare syftet att skapa mer inkluderande forskningskulturer. Forskargruppen bedriver två forskningsprojekt.

The Politics of Metadata (2019-2023)

I detta femåriga projekt Forskningsprojektet argumenteras att det finns en metadatans politik. Metadataproduktion har med andra ord både kulturella som ideologiska bevekelsegrunder. Genom tvärvetenskapliga angreppssätt kommer vi simultant att studera kulturella, sociala och tekniska dimensioner av metadata gränssnitt och de praktiker och regler som omgärdar dem. Därtill syftar projektet till att peka ut hur hållbara ekosystem för bildarkiv kan skapas, som samtidigt tillgodoser vår tids krav på anvaändbarhet, mångfald och deltagande.

Sharing the Visual Heritage. Metadata, reuse and interdisciplinary research (2019-2023)

Det övergripande syftet med detta femåriga projekt är att stärka tvärvetenskaplig forskningspraxis och utveckla produktionen av metadata i vårt visuella arv. Projektet kommer dels att undersöka och utveckla metoder för att erhålla kvalificerade och omfattande metadata för bilder i digitaliserade kulturarvsamlingar. Dels kommer deltagande metoder för öppen och länkad metadataproduktion utvecklas i en tvärvetenskaplig forskargrupp. Vidare söker projektet utgå från metoder som används i crowdsourcing och anpassa dessa till humanvetenskapliga forskningssammanhang.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Anna Näslund

Professor

Institutionen för kultur och estetik
portrait anna dahlgren

Medlemmar

Karin Hansson

Docent i data- och systemvetenskap

Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, Södertörns högskola
Karin Hansson, docent i data- och systemvetenskap vid Södertörns Högskola

Sonya Petersson

Universitetslektor, docent, forskningssekreterare

Institutionen för kultur och estetik
Sonya Petersson

Vendela Grundell Gachoud

Projektledare konst & forskning

Accelerator
Vendela Grundell Gachoud Summer 2020

Publikationer

Nyheter

Mer om projektet

Samarbetspartners

  • Uppsala University Library. Karolina Andersdotter arranged two Hackatons for researchers (Jan 2020) while being employed in the project. She combined this task with working with digital tools and management at Uppsala University Library.
  • National Library of Sweden. Katinka Ahlbom, Head of Manuscripts, Maps and Pictures and Stina Degerstedt, Head of the metadata programme. Have constributed to a national survey on metadata uses.
  • Stockholm City Archive. Ann-Sofi Forsmark, Head of Development, Stockholm City Archive and Samuel Branting, Coordinator for Stockholmskällan. Have contributed to a national survey on metadata use.

Text mining konsthistoria dataset för forskningsprojektet Metadata Culture

Ett text mining dataset producerat av Amanda Wasielewski inom detta forskningsprojekt. Forskningen för detta dataset har bedrivits inom projektet Sharing the Visual Heritage vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet, med forskningsmedel från Vetenskapsrådet (No 2018-06057).

Text mining konsthistoria dataset för forskninngsprojektet Metadata Culture

Tidigare evenemang