Stockholms universitet

Forskningsprojekt Mirakelgrödan: Jordbruksglobalisering utifrån sojabönans skiftande roller

Forskningsprojektet belyser historien om “mirakelbönan” - sojabönan. Trots att grödan är ymnigt närvarande, är den påfallande ofta osynlig i det globala livsmedelssystemet.

Vi utforskar sojans olika roller; från central bukföda i antikens Kina till genmodifierad huvudingrediens i “billigt kött”, tofu och biodiesel. Sojans varukedja, från produktion till konsumtion, kommer att undersökas och blottläggas för olika historiska perioder. Sojans “vem, vad, när, var och varför” analyseras i relation till bredare sociala, tekniska, ekonomiska, politiska, demografiska, värderingsmässiga och institutionella samhällsförändringar. På detta vis kan sojabönans skiftande roller under världshistorien kasta nytt ljus över den ojämna jordbruksglobaliseringen, liksom över det internationella livsmedelssystemets framväxt. 

Med hjälp av verktyg från forskningstraditionerna varukedjeanalys och internationella livsmedelsregimer kommer vi för olika historiska epoker kunna kartlägga var och hur sojabönor produceras, vilka som styr och ackumulerar kapital, samt i vilken bredare institutionell kontext “sojakedjan” ingår. Vi kommer också låta oss inspireras av insikter från resiliens, med dess analytiska fokus på sojakedjans dynamik och (o)förmågan att hantera förändringar i komplexa social-ekologiska system. Utifrån denna tvärvetenskapliga ansats kommer förändring och kontinuitet i sojakedjan, och i det internationella jordbruks- och livsmedelssystemet, att analyseras på nya sätt.
 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Lisa Deutsch

Universitetslektor

Stockholm Resilience Centre
head shot of Lisa Deutsch

Medlemmar

Matilda Baraibar

Forskare

Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer
Matilda Baraibar - associate professor

Publikationer