Stockholms universitet

Forskningsprojekt Mot ökad likriktning? Om utfall av automatiserat beslutsstöd i arbetet med ekonomiskt bistånd

I det här projektet studeras automatiserat beslutsfattande i socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd. Fokus riktas mot sådant som bifallsgrad, beslutsvariationer och följder för såväl biståndssökande som professionella.

Digitala lösningar i offentliga verksamheter blir allt vanligare. I socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd har bl.a. användningen av automatiserat beslutsstöd börjat få viss spridning under senare år. Sådana beslutsstöd innebär att en s.k. robot sköter delar av utredningsprocessen och lämnar förslag till beslut, vilket fastställs eller omprövas av socialarbetare.

Projektbeskrivning

Forskningen på området är begränsad och en aspekt som inte alls behandlats är den betydelse användningen av automatiserade beslutsstöd får i bedömningsprocessens olika delar. I det här projektet behandlas det som kan knytas till automatiserat beslutsstöd med avseende på a) förändringar i bifallsgrad, beloppsnivåer och beslutsvariationer samt i vilken mån sådana förändringar faller ut olika mellan grupper, b) den funktion socialarbetarna ges i förhållande till detta och på vilka grunder (om)prövningar av beslut görs samt c) vilket sätt innehållet i arbetet förändras för berörda socialarbetare, samt hur de liksom andra kommunala företrädare resonerar kring t.ex. organisering, samverkan och handlingsutrymme.
 
Data inhämtas i ett urval om fem kommuner där automatiserat beslutsstöd implementerats sedan en tid tillbaka. Kvantitativa uppgifter med fokus riktat mot biståndsbeslut (beloppsnivåer, bifallsfrekvens, variationer, utfall för olika grupper) före respektive efter införandet av automatiserat beslutsstöd inhämtas för en period om 2-3 månader under året för projektstart samt retrospektivt ett år tillbaka. Som referenspunkt för att studera förändringar i beslut används en standardiserad norm för ekonomiskt bistånd. Innehållet i prövningarna av automatgenererade beslutsförslag studeras ytterligare genom att handläggare får markera förslag som ändras och på vilka grunder. I syfte att spegla sådant som förändringar i arbetsuppgifter, former för samverkan, m.m., genomförs fokusgruppsintervjuer med medarbetare som berörs av beslutsstöden.
 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Hugo Stranz

Universitetslektor, docent, studierektor grundutbildning

Institutionen för socialt arbete
Hugo Stranz porträttfoto

Medlemmar

Åke Bergmark

Professor i socialt arbete

Institutionen för socialt arbete
Åke Bergmark. Foto: Björn Dalin

Nora Germundsson

Doktorand

Institutionen för socialt arbete
Nora Germundsson. Foto: Rickard Kihlström