Stockholms universitet

REGAPS område 3

REGAPS område 3: Spelproblem och psykisk samsjuklighet – en fråga om kön och social status. Individer med spelproblem lider ofta av problem med psykiska ohälsa, såsom ångest, nedstämdhet eller problem med alkohol. Inom detta forskningsområde vill vi ta reda på mer om denna så kallade samsjuklighet.

Förutom att bidra med förståelse för orsaker till och verkan av spelproblem, kan kunskapen från forskningen användas i behandling av spelproblem där annan problematik också förekommer.

Forskningsprojekten inom område 3 bidrar med:

  • Konkreta beskrivningar av hur och när spelproblem förekommer tillsammans med andra psykiska svårigheter.
  • Kunskap om hur olika grupper av spelare skiljer sig åt vad gäller spelproblem och psykisk samsjuklighet, och därmed hur behandling kan behöva anpassas därefter.
  • Kunskap om hur utvecklingen av spelproblem påverkas av och interagerar med faktorer såsom psykisk ohälsa, impulsivitet, kön och socio-ekonomisk status.
  • Kunskap om hur mönster av spelproblem och samsjuklighet ser hur för kvinnor respektive för män.

Kontakt

Jenny Cisneros ÖrnbergPrefekt, universitetslektor

Om mig

 

Jenny Cisneros Örnberg, docent i statsvetenskap och prefekt för institutionen för folkhälsovetenskap. Hennes forskningsområde rör folkhälsofrågor på nationell- och EU-nivå. Huvudfokus ligger på Europeiseringsprocesser och framförallt Sveriges roll i utvecklingen av folkhälsopolitiska frågor inom EU. Jenny har i sin forskning fokuserat på alkohol- och spelfrågor, men även behandlat policy- och regleringsfrågor kring tobak och läkemedel.

Jenny leder forskningsprogrammet REGAPS (Responding to and Reducing Gambling Problems Studies) med syfte att ge en ökad kunskap om och utforma strategier för att minska spelproblem.

Forskningsprojekt

Publikationer