Stockholms universitet

REGAPS område 4

REGAPS område 4: Reglering av den svenska spelmarknaden och dess effekter

Sedan den 1 januari 2019 är stora delar av den svenska spelmarknaden omreglerad till ett licenssystem. Inom detta område undersöks samhällets politiska hanterande av spelmarknaden genom tex reglering av marknadsföring av spel, självavstängning via Spelpaus, men även begrepp som måttfullhet och omsorgsplikt. Området undersöker även ungdomars spelande och uppfattningar kring spel samt svenska domslut kring brott orsakade av spelmissbruk.

Område 4 erbjuder:

  • Kunskap om den svenska spelmarknadens utveckling och innebörd.
  • Kunskap om reglering, innehåll och tolkningar kring marknadsföring av spel.
  • Kunskap om effektiviteten och bästa praxis för konsumentskyddsåtgärder för att minska spelproblem.
  • Kunskaper om ungdomars spelande och hur de reflekterar kring spel om pengar och ansvar.
  • Kunskap om brott och skulder kopplade till spelproblem.

Kontakt

Jenny Cisneros ÖrnbergPrefekt, universitetslektor

Om mig

 

Jenny Cisneros Örnberg, docent i statsvetenskap och prefekt för institutionen för folkhälsovetenskap. Hennes forskningsområde rör folkhälsofrågor på nationell- och EU-nivå. Huvudfokus ligger på Europeiseringsprocesser och framförallt Sveriges roll i utvecklingen av folkhälsopolitiska frågor inom EU. Jenny har i sin forskning fokuserat på alkohol- och spelfrågor, men även behandlat policy- och regleringsfrågor kring tobak och läkemedel.

Jenny leder forskningsprogrammet REGAPS (Responding to and Reducing Gambling Problems Studies) med syfte att ge en ökad kunskap om och utforma strategier för att minska spelproblem.

Forskningsprojekt

Publikationer