Stockholms universitet

Forskningsprojekt NG| Hur skogar buffrar klimatextremer – samspelet mellan trädkronor och markvatten

Skogar är naturliga luftkonditioneringsanläggningar: Under varma och torra perioder kan de kyla ner undervegetationen och allt liv under krontaket genom att skugga marken och avdunsta vatten. Denna klimatbuffrande förmåga är dock hotad.

Skogar buffrar markvegetationen mot allt vanligare perioder med värme och torka. Denna klimatbuffrande kapacitet är hög beroende på den lokala vattenbalansen, eftersom fuktiga platser kyler undervegetationen mer effektivt. Vattenbrist kan minska buffring, vilket sällan beaktas i förutsägelser om skogens funktion och biologisk mångfald.

Klimatförändring och skogsbruk i kombination sätter press på skogens buffrande förmåga. Skogens mikroklimatbuffring är en förbisedd ekosystemfunktion vid hot som behöver studeras mera och övervakas systematiskt och långsiktigt.

I min forskning försöker jag kvantifiera de interaktiva effekterna av krontakstäckning och markfuktighet på skogsbuffring och biologisk mångfald och samtidigt utveckla verktyg och strategier för att säkra skogsbuffring i ett föränderligt klimat.

 

Inom projektet ska vi undersöka tidsmässiga och rumsliga variationer i skogsbuffring med fokus på växelverkan mellan krontakstäckning-markfuktighet. Vi använder även befintliga skogmikroklimatdata från skogar med olika vegetationstyper, vi initierar det första nationella nätverket för mikroklimatövervakning i Sverige. Temperatur- och markfuktighetsloggar kommer att installeras i tre forskningsområden som använder SITES-nätverket (fieldsites.se): Asa, Grimsö och Svartberget.

Dessutom experimenterar vi för att testa minimikraven för mikroklimatkänsliga arter under markytan. Med projektets resultat kommer vi att kunna kartlägga skogens buffertkapacitet och stabilitet, identifiera hotspots för sårbarhet och potentiella tillflyktsorter och ge råd om hur och var vi kan bibehålla eller återställa tillräckliga nivåer av skogsbuffring för att stödja skogens biologiska mångfald.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Caroline Greiser

Forskare

Institutionen för naturgeografi
Caroline Greiser portrait

Medlemmar

Stefano Manzoni

Universitetslektor, docent

Institutionen för naturgeografi
Stefano Manzoni

Caroline Greiser

Forskare

Institutionen för naturgeografi
Caroline Greiser portrait