Stockholms universitet

Forskningsprojekt Riskkänsliga rättigheter

Forskare inom rättighetsteori är överens om att det finns rätt till skydd mot skada, men är oenig om det finns en rätt till skydd mot risk för skada och hur man bedömer styrkan av sådana rättigheter. Projektet avser att utforska och systematisera moralisk rätt i förhållande till risk.

Människan anses av många ha rättigheter. En individ har till exempel rätt till skydd mot skada vilket enligt moralisk rättighetsteori förpliktigar andra individer att inte skada. Moralisk rättighetsteori utforskar även styrkan av rättigheter. Rättighetens styrka bedömer hur svårt det är att överträda rättigheten. Ibland är det rättfärdigat att överträda ens rättighet för att beskydda en annan individs starkare rättighet.

Forskare inom rättighetsteori är överens om att det finns rätt till skydd mot skada, men är oenig om det finns en rätt till skydd mot risk för skada och hur man bedömer styrkan av sådana rättigheter. Frågan är dock relevant. Risk är en del av vardagen och berör oss alla. Risken att skada eller bli skadad i trafiken är ett exempel på vardaglig risk där individens rätt till skydd berör andras rätt att använda fordon. Individer kan också själva utsätta sig för risk genom att agera oförsiktigt. En individ har rätt att inte bli påkörd, men minskas rättens styrka om hen inte ser sig för i trafiken? Om en individs rätt till skydd mot risk för skada är tillräckligt stark behöver andra individer eliminera risken, exempelvis genom att låta bli att köra bil. I ett sådant fall skulle biltrafik kunna begränsas, och en individ skulle också kunna ha rätt till kompensation om andra underlåter att eliminera risken genom att fortsätta att köra. Rättighetens styrka måste också värderas för att se i vilka fall som andra rättigheter kan prioriteras. I en situation där bilkörning anses för riskabelt, ska undantag göras för ambulanser? Väger den sjuka individens rättigheter tyngre än de individer som utsätts för risk genom ambulansens framfart? För att göra bedömningar krävs en genomgående förståelse och analys av rättigheternas natur.

I min forskning vill jag utforska och systematisera moralisk rätt i förhållande till risk. De frågor jag vill besvara är:

1. Vilken rätt finns att slippa risk?

2. Hur kan vi bedöma styrkan i rätt till skydd mot risk för skada?

3. Hur påverkas rätten från risk om individer själva försätter sig i riskfyllda situationer?

Längre beskrivning på engelska

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Lisa Hecht

Postdoktor

Filosofiska institutionen
Lisa Hecht