Stockholms universitet

Har du sömnproblem och en diagnos inom autism?

Har du svårt att somna på kvällen? Vaknar du upp på natten och har svårt att somna om? Vaknar du för tidigt på morgonen och kan inte somna om? Påverkar dina sömnproblem hur du mår och fungerar på dagen eller orsakar de andra besvär? Du skulle i sådana fall kunna ha problem med insomni.

Om projektet

Under våren 2024 startar ett nytt projekt vid namn SAGA (Sova Gott vid Autism), som drivs av Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet i samarbete med Linköpings universitet och Karolinska Institutet. Vi vill undersöka effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi riktad mot sömnproblem (iKBT-I) vid autismspektrumtillstånd och hur den kan hjälpa dig med sömnbesvären.

Alla som deltar i studien kommer att bli lottade till antingen internetförmedlad KBT eller till Kurs om sömn. Båda interventioner pågår under åtta veckor och består av filmer, text och övningar som du själv arbetar med. Behandlingen är kostnadsfri då det handlar om ett forskningsprojekt. Vi kommer även att samarbeta med dina föräldrar.

Om metoden KBT-I

I KBT för sömnproblem (KBT-I) arbetar man med att förändra de tankar och sömnvanor som bidrar till ens sömnproblem. KBT är också den behandlingsmetod som har visat sig ha störst effekt vid sömnproblem i flera undersökningar.

Denna internetförmedlade KBT-behandlingen har under tio år visat sig ha liknande effekter som vanlig terapi där en terapeut och en patient träffas. Internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (iKBT) kan beskrivas som självhjälp med stöd. Behandlingen som används i det här projektet, iKBT-I, är alltså en kognitiv beteendeterapi anpassad för sömnproblem och som sker via internet.

Hur går iKBT-I behandlingen till?
Du kommer att få personlig kontakt med en behandlare (psykolog) som ger dig guidning och hjälp under de åtta veckor som behandlingen pågår. Varje vecka introduceras du till en modul (en modul motsvarar ett kapitel ur en bok och innehåller en kort film) som ger dig information, fakta och ett par övningar som syftar till att hjälpa dig anpassa samt använda kunskapen till din vardag och dina besvär. Dessa övningar registrerar du sedan på webben så att de blir synliga för din terapeut. Han eller hon kan då följa din behandling och ge återkoppling och hjälp om du behöver det via det veckovisa telefonsamtalet. Efter att du har avslutat en modul så kommer du att påbörja en ny modul med nya övningar för den kommande veckan. Det är viktigt att veta att behandlingen innefattar en hel del arbete på egen hand, och att det krävs ett aktivt engagemang under hela behandlingsperioden.

Kurs om sömn

Kursen är också manualbaserad med fokus på att ge kunskap om sömn och sömproblen. Det innehåller 8 moduler som innehåller information om till exempel sömnklocka, sömnens olika stadier, hur sömnen fungerar, sömnproblem och psykisk ohälsa. Här finns även konkreta tips på hur man själv kan arbeta för att förbättra sömnen.

Kontakt och anmälan

Om du är nyfiken och vill få mer information om projektet eller om du vill anmäla dig, får du gärna skicka ett mejl till: saga@iterapi.se