Stockholms universitet

Forskningsprojekt Segregation av urbana bekvämligheter i Sverige

Den mesta forskningen om segregation fokuserar på hur vissa grupper av samhället är segregerade i bostadsområden, skolor eller arbetsplatser. I detta projekt föreslår vi att studera segregation från en annan vinkel, nämligen genom den förmedlande rollen av tillgänglighet till olika bekvämligheter.

Lekplats i bostadsområde
Foto: Mostphotos

Medan den akademiska litteraturen har begreppsmässigt argumenterat om det faktum att olika grupper av människor är ojämnt exponerade för olika typer av bekvämligheter, är empiriska bevis i ämnet snåla.

Syftet med detta projekt är att studera mönster och konsekvenser av tillgänglighet till olika typer av bekvämligheter för olika grupper i samhället, genom att specifikt fokusera på skillnader mellan utrikes- och inrikes födda i Sverige. Större tillgänglighet till olika interaktionsfrämjande bekvämligheter kan erbjuda en möjlighet att exponeras för en mer mångsidig och potentiellt rikare uppsättning av individer. Detta kan leda till högre integrationstakt, vilket skulle minska de potentiellt negativa effekterna av bostadssegregation.

Det här ämnet är av yttersta relevans för beslutsfattare eftersom det kommer att öka förståelsen för orsakerna till och konsekvenserna av tillgång till bekvämligheter för olika etniska grupper. Beroende på hur viktig tillgången till sådana typer av bekvämligheter är för olika grupper av människor, kommer konsekvenserna av denna utveckling också att skilja sig åt. Resultaten från detta projekt ger nya insikter till politiska debatter om hur man kan underlätta återupplivandet av kämpande stadsdelar och, ännu viktigare, för människor som bor i dessa områden. I efterdyningarna av COVID-19, med folk som börjar gå ut igen och göra det bästa av den "urbana lekplatsen", blir detta ämne desto mer relevant.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Andreas Diemer

Forskare

Institutet för social forskning
Andreas Diemer

Orsa Kekezi

Forskare

Institutet för social forskning
Orsa Kekezi

Medlemmar

Carina Mood

Professor

Institutet för social forskning
carina photo