Stockholms universitet

Forskningsprojekt Spädbarn i samhällsvård: Förekomst, placeringsmönster och utfall som vuxna

I Sverige och andra europeiska länder placeras ungefär 1 procent av alla barn varje år. Bland svenska barn är risken för placering störst under tonåren, men en betydande andel barn blir omhändertagna redan som spädbarn (<12 månader).

Trots att så små barn utgör en särskilt utsatt grupp med särskilda behov är kunskapen om dem, deras placeringsmönster och framtida utveckling mycket bristfällig.

Detta projekt syftar till att undersöka spädbarnsplaceringar i samhällsvård ur ett livsförloppsperspektiv. Fokus ligger på att beskriva barnen och deras bakgrund, kartlägga deras vägar genom barnavårdssystemet samt att undersöka deras hälsa och psykosociala utfall i vuxen ålder.

Projektet är baserat på longitudinella registerdata för 10 födelsekohorter som omfattar ca 1,000,000 individer (varav ca 0.5 % blev placerade i samhällsvård under sitt första levnadsår) och som kommer följas från födseln (1972-1981) till 38-47 års ålder (2019). Det unika datamaterialet gör det möjligt att undersöka hur barn som placerats i samhällsvård som spädbarn skiljer sig från barn som aldrig varit placerade respektive placerats under senare delar av barndomen. Analyserna syftar också till att identifiera möjliga undergrupper bland barnen som blev placerade som spädbarn.

Då dessa barn är nästintill osynliga inom svensk forskning och policy kan projektet bidra med unik kunskap om dem och deras utveckling i relation till samhällets mycket tidiga och omfattande ingripande i deras liv. Sådan kunskap kan vara vägledande för det framtida arbetet med en så utsatt grupp av barn, men också peka ut riktningen för fortsatta studier på detta outforskade, men principiellt viktiga område.

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Hilma Forsman

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Hilma Forsman. Foto: Rickard Kihlström