Stockholms universitet

Forskningsprojekt Svenska runstenar för allmänheten

Projektet handlar om att göra svenska runstenar tillgängliga och synliga för allmänheten genom att skapa en smidig applikation som visar vilka runstenar som finns nära användaren. Användaren får pålitlig och uppdaterad information om varje stens lokalisering, skick, läsning, tolkning och datering.

Särskilt intressanta runstenar förses med separata populärvetenskapliga texter samt ljudinspelningar av stenens inskrift. Applikationen erbjuder vidare utbildningsturer genom att ett antal runstenar förenas genom ett tema eller en forskningsfråga. Utbildningsturerna åtföljs av quiz-frågor som har till syfte att stärka användarens nyvunna kunskaper och sporra intresset vidare.

Sidor från appen med texter om och bilder på runstenar
Appen Runstenar.

Projektbeskrivning

Forskningsmål

Projektet utgör en pilotundersökning av hur runstenars uppmålningar påverkas av deras placering i landskapet. Det är fråga om att spåra faktorer som predicerar uppmålningarnas grad av synlighet. Jag planerar att samla denna information och presentera den i form av en rapport eller artikel.

Förväntad nytta för samhället

Applikationen blir av nytta såväl för den svenska allmänheten som för turister, eftersom informationen kommer att ges både på svenska och engelska. Projektets resultat är en ny produkt som gör runforskningens senaste resultat mer tillgängliga och transparenta för allmänheten samtidigt som den ger alla slags användare tillgång till högkvalitativ information om runinskrifter. Runforskningen sprids på så sätt snabbare och bredare. Applikationen kommer att spridas genom App store och Google play och blir tillgänglig på alla slags smartphones och datorer. Applikationens tre viktigaste och mest samhällsnyttiga funktioner kan sammanfattas som planeringsverktyg, digital skyltning och katalysator.

Planeringsverktyg

För första gången får man här en applikation som hjälper en att hitta ens egen väg till landets alla runstenar. Oavsett om man vill cykla, gå eller köra bil, får man en vägbeskrivning till vilken runsten som helst ute i landskapet. Appen hjälper en att planera även genom att ge information om runstenarnas skick. Man får välja om man vill besöka en runsten trots att den saknar uppmålning eller om man föredrar att leta sig fram till en sten vars uppmålning fortfarande är synlig.

Digital skyltning

Appen löser ett allvarligt problem som över hälften av Sveriges runstenar är drabbade av i dagsläget, nämligen dålig eller frånvarande skyltning. Appen kommer att visa vilken runsten man står framför och ange all nödvändig information om den. Om en viss runsten har en föråldrad eller skadad skylt, kommer appen att hjälpa till även med detta genom att den visar nödvändig uppdaterad information om stenen.

Katalysator

Ett annat problem som appen förhoppningsvis kan bidra till att uppmärksamma och hjälpa till att lösa är vilka runstenar som behöver extra insatser för att återigen bli intressanta turistmål: alla de runstenar som mist sin uppmålning, täckts av mossa eller blivit otillgängliga på grund av annan omkringliggande växtlighet blir extra synliga i appen. Appen tillåter också sina användare att direkt rapportera till utvecklaren om något hänt med en viss sten eller om stenen behöver upp- eller nedgraderas i appen på grund av sitt skick. Detta kommer att uppmärksammas av de ansvariga aktörerna och i förlängningen leda till bättre finansiering av runstensvården.

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Sofia Pereswetoff-Morath

Universitetslektor

Institutionen för svenska och flerspråkighet
Sofia Pereswetoff-Morath

Nyheter

Mer om projektet

Projektkalendarium

2022

14–19/6 Muntlig presentation och posterpresentation på Det nionde runologiska symposiet (Sankelmark, Tyskland).

23–29/7 Posterpresentation på The Viking Congress (Liverpool, England).

2023

6/9 Muntlig presentation av appens södermanländska runstenar för forskargruppen ”Nordisk filologi och språkhistoria” (Stockholm, Inst. för svenska och flerspråkighet).

9/10 muntlig diskussion av appens uppländska runstenar på fältrunologmötet i Köpenhamn.

10/10 muntlig diskussion av appens uppländska runstenar med utvecklarföretaget Hi-Story, Malmö.

Samarbete med andra aktörer

För projektets tekniska sida anlitas apputvecklarföretaget Hi-story. Hi-story arbetar specifikt med att göra svensk historia tillgänglig för allmänheten.

Hi-story

I många runstensrelaterade frågor rådgör jag med

Runverket (RAÄ, docent Magnus Källström) och

Upplandsmuseet (avdelningschef Torun Zachrisson).

Planerad release av appen ”Runstenar”

  • Release av landskapen Södermanland och Uppland planeras till maj 2024.
  • Resten av landskapen kommer att släppas som uppdateringar under resten av 2024 och följande år.