Stockholms universitet

Forskningsprojekt Ta vara på vårdgivarens beteende för att förbättra hälsoutfall

Läkare och andra vårdgivare måste ständigt balansera kraven mellan att både ge en god terapeutisk närvaro och samtidigt möta ökande ekonomiska begränsningar och krav på rutinmässig praxis.

Läkare och patient. Foto: Antoni Shkraba från Pexels

Det är en vanlig uppfattning att kvaliteten på relationen mellan behandlaren och patienten kan påverka patientens hälsa, och det finns också visst stöd för denna uppfattning. Dock saknas grundforskning och väl kontrollerade experiment som närmre kan stödja påståendet och visa vilka mekanismer som ligger bakom. För att förstå denna eventuella påverkan behöver vi förstå hur vårdgivarens beteende påverkar den som vårdas och vilka mekanismer som ligger bakom. Vi behöver också förstå vad i en persons vård som särskilt kan påverka patientens hälsa. Detta projekt syftar till att studera dessa frågor med en unik experimentell design.

Projektbeskrivning

Projektet kommer först att bedöma om vårdgivarens beteende påverkar feber, inflammation och symptom. För detta syfte kommer vi att manipulera vårdgivarens beteende samtidigt som biologiska processer påverkas experimentellt: vi kommer med en experimentell metod göra friska deltagare akut och övergående sjuka. Personerna kommer att vid ett tillfälle omhändertas av en vårdgivare som tränats till ”förstärkt” (t.ex. varm, uppmärksam och hänsynsfull) interaktion med deltagarna, och en gång med en vårdgivare utbildad till att ha begränsad interaktion med deltagarna. Vårdgivarens beteende kommer att bedömas av deltagare och från videoinspelningar enligt en validerad checklista. Objektiva (feber, immunsvar) och subjektiva (t ex smärta och andra typiska sjukdomssymptom) hälsorelevanta mått kommer att mätas regelbundet. Vi kommer att analysera om deltagarna uppvisar lägre feber, svagare immunrespons och mindre sjukdomssymtom i betingelsen "förstärkt interaktion" jämfört med  "begränsad interaktion". Vi kommer även försöka förstå vilka aspekter av vårdgivarens beteende (t ex leenden, fysisk kontakt, ögonkontakt) som kan vara av störst betydelse.

I den andra delen av projektet kommer vi att pröva om minskad stress ligger till grund för effekten av vårdgivarens beteende på hälsoutfallen. Stress och stressrelaterade biologiska markörer (hormoner) kommer att mätas regelbundet. Vi kommer att analysera om vårdgivares varmare, mer uppmärksamma och mer hänsynsfulla interaktion med patienten är kopplad till en svagare stressrespons, och om detta i sin tur relaterar till bättre hälsoutfall under sjukdomsvaret.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Julie Lasselin

Forskare, docent

Psykologiska institutionen
JLasselin

Medlemmar

Karin Jensen

Professor

Karolinska Institutet

Mats Lekander

Professor

Psykologiska institutionen
Mats Lekander

Lina Hansson

Gäst, forskningsassistent

Psykologiska institutionen
Lina Hansson

Catarina Lensmar

Forskare

Karolinska Institutet

Rasmus Skarp

Gäst

Psykologiska institutionen

Julia Magdalena Laura Johanna Stache

Forskningsassistent

Psykologiska institutionen

Elaheh Tavakoli Mahramnejad

Forskningsassistent

Psykologiska institutionen
Elaheh Tavakoli M