Stockholms universitet

Forskningsprojekt Tidtagning på atomnivå

Nya former av ljus ger fantastiska nya verktyg. Med ljuspulser så korta att inte ens molekyler hinner reagera innan de är över kan vi studera elektroners rörelse i realtid. Hur initieras kemiska reaktioner? Vad händer under en jonisationsprocess?

 Artistic illustration of how a train of attosecond pulses (blue) and a IR-laser pulse (red)
Artistic illustration of how a train of attosecond pulses (blue) and a IR-laser pulse (red) interact with electrons in the two outer shells of Neon. The picture is made by Marcus Isinger.

Målet med attosekundforskning är att förstå, och i slutändan kontrollera, elektronernas dynamik på dess naturliga tidsskala. En av de mest intressanta händelseförloppet följer skapandet av ett så kallat kärnhål i atomens inre skal. Det plötsliga av en elektron initierar screening- och relaxationsprocesser genom det subtila samspelet mellan de kvarvarande elektroner. Med ultrakorta ljuspulser kan skapandet av kärnhålet tidsbestämmas exakt och uppkomsten av de händelser som som följer kan studeras som en funktion av tiden. Vi arbetar med teori och beräkningar för att extrahera viktig information från experiment och för att fördjupa vår förståelse av elektronernas dynamik.

Projektbeskrivning

Extremt korta skurar av koherent ljus genereras idag rutinmässigt i många laserlaboratorier runt om i världen. De dessa skurar, vanligtvis runt hundra attosekunder (1 as = 10^(-18) s), har möjliggjort tidsdomänstudier av elektroniska processer. Även om fantasibilden av en kamera som är tillräckligt snabb för att filma elektronernas rörelser är alltför naiv, beskriver den ändå i viss mån kärnan i attosekundforskningen. Vi bygger teoretiska verktyg och beräkningsverktyg för tolkning och kvantitativ beskrivning av experimentella observationer med attosekundsljuskällor. Det är just att vår fokus ligger på hur tidsinformation kan erhållas och hur den ska tolkas.

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Medlemmar

Publikationer

Nyheter