Stockholms universitet

Forskningsprojekt ZeroOCD – En smartphone-baserad behandling vid tvångssyndrom genom förstärkt verklighet

Krympande budgetar och ökande antal personer som lider av psykisk ohälsa leder till en ökad belastning på Europas sjukvård.

Kvinna med VR-glasögon i ett badrum med svävande färgglada bakterier. AI-genererad bild från DALL-E.

För att minska en del av trycket på vårt överbelastade hälso- och vårdväsende är behovet av skalbara och mer tillgängliga vårdlösningar akut. Om COVID-19-pandemin har gjort en sak klar, så är det att digital psykologisk behandling (eMental health) är framtiden och att nu är rätt tidpunkt att agera.

Med stöd av ny teknik – augmented reality (förstärkt verklighet på svenska, som i Pokémon go) – avser detta projekt att utveckla och kliniskt testa en skalbar och kostnadseffektiv terapilösning för en kostsam psykiatrisk diagnos; tvångssyndrom (OCD). År 1999 började projektgruppen att utveckla och testa internetbaserad behandling för Paniksyndrom. Denna har sedan dess implementerats i bland annat svensk sjukvård. Nu vill vi ta nästa nästa steg inom eMental health, nämligen en semi-automatiserad förstärkt verklighet med principerna från kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingen är tänkt att levereras via en smartphone-app för bästa skalbarhet. Patienter kan genomföra sin behandling hemifrån, men har samtidigt stöd från en terapeut på distans.

Projektet är i startgroparna och välkomnar examensarbeten!

Projektbeskrivning

Projektgruppen har mångårig erfarenhet från att utveckla heltäckande smartphone-baserad behandling och detta projekt kommer att kallas "ZeroOCD". Vi vill testa appens kliniska effektivitet i en randomiserad kontrollerad studie, där vi inte fuskar genom att bara jämföra med en väntelista, utan istället har en aktiv kontrollbetingelse; sedvanlig KBT via videochat (som till exempel Kry).

OCD-patienter kommer att rekryteras från allmänheten i fyra olika länder: Sverige, Schweiz, Belgien och Nederländerna. ZeroOCD-applikationen kan nås från användarnas egen mobiltelefon (=maximal skalbarehet). I appen inkluderas ett stort antal stimulin så som olika typer av smuts, inklusive virtuella bakterier, lort på köksbänkar, orena toaletter och på personens egna händer. De två behandlingsgrupperna kommer att ha lika lång behandlingstid (16 veckor) och sker båda i personens egen hemmiljö (vilket borde leda till bättre generaliserbarhet).

Det primära utfallsmåttet kommer att vara OCD-symptom som mäts med Yale Brown Obsessive Compulsive Scale. Mätningar förs vid baslinjen, post-test samt vid 6 månaders uppföljning. Alla dataanalyser görs enligt intention-to-treat principen. Depressiva symtom, livskvalitet, frånvaro på jobbet och användning av sjukvård är sekundära utfallsmått. Vi undersöker även hälsoekonomiska aspekter, till exempel budgetpåverkananalys (cost/benefit), inkrementella kostnader per kvalitetsjusterat levnadsår kommer att beräknas med EQ-5D-5L.

Dessutom kommer en processutvärdering att genomföras samtidigt i vart och ett av de ovannämnda länderna för att undersöka de nuvarande implementeringsbarriärerna och lösningarna för Virtual Reality och Augmented Reality (tillsammans kallade XR) mentala hälsoappar för patienten, terapeuten, sjukvården och (inter)nationella policyregler och riktlinjer. Denna utvärdering kommer att resultera i rekommendationer för strategier för en europeisk implementering av evidensbaserade AR eMental hälsoappar. I en separat studie kommer vi att ladda upp ZeroOCD till appbutikerna och undersöka deltagares användardata inklusive nödvändigt terapeutstöd.

Vår föreslagna behandling, ZeroOCD, som endast kräver en smartphone, har potentialen att tillhandahålla en effektiv och skalbar behandling som enkelt kan laddas ner från appbutiken. Dessutom, bortom att utveckla en heltäckande terapi för att effektivt behandla en kostsam och allvarlig psykologisk ohälsa, erbjuder ZeroOCD en mall för behandling av andra psykiska sjukdomar.

Den ekonomiska kunskap som erhålls från det föreslagna projektet, tillsammans med de strategier som rekommenderas för implementering, har potential att förverkliga stegvisa förändringar i tillhandahållandet av kostnadseffektiva evidensbaserade skalbara mentalvårdstjänster och lindra trycket på hälso- och vårdinrättningar.

Finansiering

ZeroOCD har erhållit finansiering från NWO, ZonMw, Forte och SNSF inom ramverket för det medfinansierande samarbetet med Transforming Health and Care Systems, THCS, (GA N° 101095654 of the EU Horizon Europe Research and Innovation Programme).

Finansiärer och samarbetspartners – logotyper.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Per Carlbring

Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Per Carlbring i U31

Medlemmar

Thomas Berger

Professor

University of Bern

Tara Donker

Associate Professor

Vrije Universiteit Amsterdam

Tom Van Daele

Forskningskoordinator

Thomas More University of Applied Sciences, Antwerpen, och KU Leuven