Stockholms universitet

Inom växtfysiologin studeras livsprocesser hos fotosyntetiserande organismer. Syftet är att bättre förstå hur växter utvecklas och fungerar i föränderliga miljöer. Forskningen omfattar många olika slags organismer, allt ifrån havens cyanobakterier och sjögräs till landlevande växter, som mossor, olika grödor och modellväxten Arabidopsis.

Intresserad av masterarbete i Växtfysiologi? 

Här hittar du alla våra handledare i Växtfysiologi du kan kontakta

Här hittar du masterprojekt vi erbjuder i Växtfysiologi

Här finnner du all information om våra kurser i Växtfysiologi

Forskningen spänner både teoretiskt och experimentellt över många olika nivåer som cell- och utvecklingsbiologi, molekylärbiologi, biokemi (metabolomik, proteomik), genomanalys, evolution och ekofysiologi. Som primärproducenter i alla ekosystem driver växter vår biosfär samtidigt som de bidrar till vårt arbete med industriella innovationer. Med tanke på att växter är stationära organismer så krävs det att dem besitter en betydande förmåga att anpassa sig både till abiotiska och biotiska stressfaktorer. Dessutom kan många av dessa fotosyntetiska organismer interagera med vissa växter samt med andra organismer (t.ex. symbios, mutualism) där de förser partnern med kol i utbyte mot andra relevanta näringsämnen. 

Det är av grundläggande betydelse att förstå de mekanismer som är involverade i växterna som respons till en föränderlig miljö. Här, vid Stockholms universitet, undersöker vi hur växter fungerar på olika nivåer; från molekyl till ekosystem samt genom tid: nu och under evolutionen.

Relaterat forskningsämne

Botanik
Växtfysiologi
På denna sida

Forskare

Forskargrupper

Forskningsprojekt

Forskarutbildning

Är du intresserad av att fördjupa dig inom något av våra ämnen på Institutionen för ekologi, miljö och botanik? Då kan en karriär inom forskning vara rätt för dig.

Ansök till att bli doktorand och bidra med att hitta svar på obesvarade forskningsfrågor för framtiden

Verksamhet kopplad till ämnet

Forskningen inom ämnet bedrivs vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik.

Institutionen för ekologi miljö och botanik