Stockholms universitet

Hållbara samhällen – experter vid Stockholms universitet

Hur förhåller vi oss till klimatförändringar och miljöfrågor, hur kan våra samhällen utvecklas på ett hållbart sätt och hur tar vi vara på människors, djurs och naturens rättigheter.

Foto: DGR/Mostphotos

Är du journalist och letar efter någon som kan förklara vår tids omställning i en historisk kontext, hur vi upplever och förhåller oss till djur, natur och teknik, eller hur jordbruk, företag och andra mänskliga verksamheter kan bedrivas hållbart? Välkommen att kontakta våra experter.

 

Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning.
Kan svara på frågor om miljö- och klimatpolitik.
Kontakt: karin.backstrand@statsvet.su.se

Miyase Christensen, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.
Forskar om miljökommunikation, politik och demokrati, journalistik och miljö, vardag och hållbarhet, samt om vetenskapsdiplomati i och för Arktis.
Kontakt: miyase.christensen@ims.su.se 

Linnea Hanell, forskare i nordiska språk.
Forskar om olika sätt som språkbruk och kan relatera till hållbar utveckling på miljö- och klimatområdet och kan svara på frågor om facktermer som rör hållbar utveckling, om hur särskilda ord används i samhällsdebatten kring hållbarhet och om hur språkliga uttrycks historia kan göra att de tolkas på olika sätt i olika läger.
Kontakt: linnea.hanell@su.se 

Arvid Lindh, docent i sociologi.
Kan svara på frågor om hur folks åsikter kring välfärdsstatspolitik, ojämlikhet, och klimatomställning varierar mellan olika länder och grupper i samhället.
Kontakt: arvid.lindh@sofi.su.se, 08-16 23 86

Andrés Rivarola Puntigliano, professor i latinamerikastudier.
Forskar om internationell ekonomisk politik, geopolitik, internationella relationer och utvecklingsekonomi, med fokus på Latinamerika och globala systemet. Expert på frågor om utveckling och hållbarhet i Latinamerika och Karibien.
Kontakt: andres.rivarola@lai.su.se 08-674 71 19

Isaac Taylor, forskare i filosofi.
Bedriver forskning inom tillämpad etik och politisk filosofi. Har tidigare arbetat med normativa frågor kring globala kollektiva nyttigheter – i synnerhet hur kostnaderna för och fördelarna med globala kollektiva nyttigheter som miljömässig hållbarhet, språk och kollektiv säkerhet ska fördelas mellan nationer. Ett pågående projekt undersöker användningen av AI i statligt beslutsfattande och de hot som detta utgör mot demokratin.
Kontakt: isaac.taylor@philosophy.su.se 

Torbjörn Tännsjö, professor i filosofi.
Expert på frågor om krig och fred, om rättvisa och en hållbar miljö och om moraliskt ansvar och möjligheten av globala lösningar.
Kontakt: torbjorn.tannsjo@philosophy.su.se

 

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.
Expert på olika miljörättsliga frågor, som rör svensk, EU:s och internationell miljörätt. Det innefattar miljöbeslutsprocesser, mänskliga rättigheter, deltagarrättigheter och ”miljödemokrati”, miljörätt och miljörättvisa, klimatjuridik och klimatprocesser, transnationella företags miljöansvar, miljöskydd, handel och investeringsskydd, samt juridik i förhållande till resiliens, antropocen, "planetära gränser" och FN:s hållbarhetsmål.
Kontakt: jonas.ebbesson@juridicum.su.se 

Claes Granmar, docent i Europarätt.
Forskar om grundläggande rättigheter och automatisering (AI), med ett särskilt intresse för det hållbara samhället.
Kontakt: claes.granmar@juridicum.su.se, 08-16 12 94

Erik Lidman, docent i bolagsrätt.
Forskar om hållbar bolagsstyrning – ibland benämnt ESG-frågor eller CSR. Forskningen är särskilt inriktad mot hur reglering kan bidra till att kapitalmarknader finansierar innovation och hållbar utveckling.
Kontakt: erik.lidman@juridicum.su.se, 08-16 21 67
 

 

Lowe Börjeson, docent i kulturgeografi.
Expert på frågor om lantbruksarbete, lokal kunskap, hållbarhetsfrågor och jordbrukslandskap, i Sverige, Tanzania och Etiopien och bygger främst på intervjuer med lantbrukare. I Sverige handlar hans forskning om arbetsliv och grön omställning, i Tanzania om bevattningsjordbruk och i Etiopen om kaffeodling.
Kontakt: lowe.borjeson@humangeo.su.se Telefon. 08-16 48 48

Eugene Costello, forskare i arkeologi.
Kan svara på frågor om hur jordbruket historiskt har anpassat sig till klimatförändringar, samt om framväxten av pastorala kulturlandskap, och hur man kan tillämpa historiska lärdomar och data i dagens hållbara jordbruk på höglandet.
Kontakt: eugene.costello@arklab.su.se, 08-16 10 53

Markus Fjellström, forskare i arkeologi.
Forskar om smältande glaciärer och snöfläckar i svenska Sápmi och studerar material av artefakter och ekoartefakter som kommer fram ur de smältande glaciärerna. Studerar även den historiska användningen av samiska landområden och resurser.
Kontakt: markus.fjellstrom@arklab.su.se, 073 041 78 70

Beppe Karlsson, professor i socialantropologi.
Expert på matsuveränitet (möjligheterna och rättigheterna till självförsörjning), jordbruk som en del av social rättvisa och hållbarhet med fokus på ursprungsfolks praktiker och ’heritage plants’, teplantage och växtmigration, monokulturers hållbarhet/skörhet i relation till plantor i sin naturliga (biologiskt, ekologiskt och socialt) miljö.
Kontakt: bengt.karlsson@socant.su.se, 073 461 11 42

 

Gunnar Andersson, professor i demografi.
Forskar om demografi, fertilitet/barnafödande, dödlighet, migration, familjebildning, registerbaserad forskning, förändringar i mönster i barnafödandet i Sverige och de andra nordiska länderna. Kan svara på frågor om hur det sjunkande barnafödandet påverkar åldersstrukturen i samhället.
Kontakt: gunnar.andersson@sociology.su.se, 08-16 32 61

Petra Lindfors, professor i psykologi.
Forskar om hur man kan organisera arbetsförhållanden för att främja hållbarhet, hälsa och välbefinnande. Hon kan svara på frågor om stress, hälsa, återhämtning/balans kring arbete och andra delar av livet samt välbefinnande bland yrkesarbetande och bland högskolestudenter/unga vuxna.
Kontakt: pls@psychology.su.se, 08-16 38 93

Cecilia Stenfors, docent i psykologi.
Forskar om gröna, hållbara stadsmiljöer och hur de påverkar vårt psykiska välbefinnande och hälsa.
Kontakt: cecilia.stenfors@psychology.su.se Telefon. 08-16 38 92

 

Fredrik Charpentier Ljungqvist, professor i historia och docent i naturgeografi.
Expert på klimatförändringar och extremväder under historisk tid och studiet av sambandet mellan klimatvariationer och livsmedelsproduktion, hälsa och demografi i förmodern tid samt effekten av klimatförändringar på samhällen förr i tiden.
Kontakt: fredrik.c.l@historia.su.se

Eugene Costello, forskare i arkeologi.
Kan svara på frågor om hur jordbruket historiskt har anpassat sig till klimatförändringar, samt om framväxten av pastorala kulturlandskap, och hur man kan tillämpa historiska lärdomar och data i dagens hållbara jordbruk på höglandet.
Kontakt: eugene.costello@arklab.su.se, 08-16 10 53

Markus Fjellström, forskare i arkeologi.
Forskar om smältande glaciärer och snöfläckar i svenska Sápmi och studerar material av artefakter och ekoartefakter som kommer fram ur de smältande glaciärerna. Studerar även den historiska användningen av samiska landområden och resurser.
Kontakt: markus.fjellstrom@arklab.su.se, 073 041 78 70

 

Henrik Lagerlund, professor i filosofi. Forskar om etiska aspekter kring mat och matval. Hur maten hör samman med etiska frågor kring mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden, djurs rättigheter, klimatpåverkan och svält.
Kontakt: henrik.lagerlund@philosophy.su.se

Paulina Rydén, doktorand i modevetenskap.
Kan svara på frågor om mode och hållbarhet, speciellt hur företag kommunicerar budskap kring hållbarhet och konsumtion.
Kontakt: paulina.ryden@ims.su.se

Jonathan David Schöps, forskare i företagsekonomi.
Forskar om digital marknadsföring, digitala marknader, sociala medier, digital konsumtion, digital konsumentkultur, algoritmer, influencer-marknadsföring, innehållsskapande.
Kontakt: jonathandavid.schops@sbs.su.se, 08-674 79 30. Språk: engelska.

 

Tony Apéria, forskare i företagsekonomi.
Expert på hållbarhet, anseende och varumärken på den svenska och nordiska marknaden.
Kontakt: tony.aperia@sbs.su.se, 08-16 30 61

Karin Berglund, professor i företagsekonomi.
Expert på grönt/alternativt entreprenörskap, kvinnors entreprenörskap, entreprenörskap på landsbygden, sociala entreprenörers arbete, entreprenörskap i offentlig sektor, t ex inom vården, skolan, förskolan, entreprenörskap som frivillig organisering /ideell verksamhet. 
Kontakt: karin.berglund@sbs.su.se, 08-16 39 82

Fredrik Eng Larsson, forskare i företagsekonomi.
Forskar om logistik och hantering av försörjningskedjor, e-handel, och detaljhandel.
Kontakt: fredrik.englarsson@sbs.su.se, 08-674 72 03

Julia Grimm, forskare i företagsekonomi.
Forskar om social och miljömässig hållbarhet samt företags sociala ansvar (CSR). Expert på överträdelser och brott mot mänskliga rättigheter/arbetares rättigheter, koldioxidutsläpp i globala produktionskedjor (särskilt Kina och Bangladesh), skatteflykt, flerpartsinitiativ och dialog mellan intressenter, gräsrotsrörelser/sociala rörelser, hållbarhetsstandarder och certifiering, regler och riktlinjer gällande hållbarhet (CSDDD), företagsgranskning och due diligence.
Kontakt: julia.grimm@sbs.su.se, 08-16 30 07. Språk: engelska.

Nishant Kumar, forskare i företagsekonomi.
Forskar om hållbarhet och marknadsföring, nya marknader, innovation och kunskapshantering. Expert på frågor om förtroende och legitimitet för marknader, hållbarhetsrelaterade frågor i Indien, hållbara affärsmodeller, sociala och kulturella aspekter av hållbarhet.
Kontakt: nishant.kumar@sbs.su.se, 08-16 12 37. Språk: engelska.

Andrea Lucarelli, docent i företagsekonomi.
Forskar om varumärkesbyggande av platser (städer och nationer), konsumtionskultur, marknadsföringens historia, sportmarknadsföring, sportkonsumtion, offentlig och politisk marknadsföring. Kan svara på hållbarhetsfrågor relaterade till företag, konsumenter, platser och idrottsorganisationer.
Kontakt: andrea.lucarelli@sbs.su.se. Språk: engelska.

Anselm Schneider, docent i företagsekonomi.
Forskar om företag och samhällsfrågor, såsom miljömässig hållbarhet, hållbara företag, företagens sociala ansvar (CSR), kapitalism, företagens makt, samt företags politiska påverkanskampanjer.
Kontakt: anselm.schneider@sbs.su.se, 08-16 29 87. Språk: engelska.

Birgitta Schwartz, professor i företagsekonomi.
Forskar om entreprenörskap och hållbarhetsfrågor (sociala och miljörelaterade frågor) vilket ofta betecknas som socialt entreprenörskap. Har studerat företag inom Fair Trade och då både svenska som indiska företag. Andra områden är djurrättsfrågor (animal welfare) inom köttindustrin och nu ett pågående projekt om hästvälfärd och då användning av hästar inom sport. Har också studerat mathantverkare som fokuserar på småskalighet och hållbarhetsfrågor inom matproduktion.
Kontakt: birgitta.schwartz@sbs.su.se, 08-674 70 95

 

Karin Dirke, professor i idéhistoria.
Expert på människans relation till djur av olika slag, från insekter till hundar, synen på varg och andra stora rovdjur, möten mellan människor och andra arter, antropomorfism och de meningsfulla sammanhang som har format människans förhållande till djur.
Kontakt: karin.dirke@idehist.su.se, 08-16 20 15

Claudia Egerer, docent i engelska.
Kan svara på frågor om att ompröva människans och humanioras plats i tider av klimatförändringar, om föreställningar om Antropocen och om icke-mänskliga djur.
Kontakt: claudia.egerer@english.su.se

Markus Fjellström, forskare i arkeologi.
Forskar om domesticeringsprocesser, specifikt domesticering av renen ur ett arkeologiskt perspektiv.
Kontakt: markus.fjellstrom@arklab.su.se, 073 041 78 70

Lars Kaijser, professor i etnologi.
Forskar om kulturella aspekter av hanteringen och förståelsen av så kallade invasiva främmande arter.
Kontakt: lars.kaijser@etnologi.su.se

Stefan Norrthon, forskare i nordiska språk.
Kan svara på frågor om människors och djurs förmåga att förstå varandra i vardagen. Hur djur kommunicerar budskap och känslor kan ge en helt annan bild av vilka de är i samhället.
Kontakt: stefan.norrthon@su.se 

Sofia Roberg, forskare i litteraturvetenskap.
Forskar om hur poesi från romantiken till samtiden gestaltar människans relation till sin omgivning: till andra djur, växter och ekosystem, utifrån ekokritisk och ekopoetisk teori, och bland annat kulturella djurstudier och posthumanism. Kan svara på frågor om gestaltningar av hotet mot vår värld i form av kärnvapenkatastrof, global uppvärmning och artutdöende.
Kontakt: sofia.roberg@littvet.su.se 

Maria Trejling, doktorand i litteraturvetenskap.
Forskar inom fälten posthumanism och kulturella djurstudier. Undervisar i ekokritik. Kan framförallt uttala sig om kulturella gestaltningar av djur och om filosofiska, litterära och konstnärliga strategier som använts i syfte att försöka särskilja människor från andra arter. Även förtrogen med teorier kring Antropocen och begreppsparet natur-kultur.
Kontakt: maria.trejling@littvet.su.se 

Katarina Wadstein MacLeod, professor i konstvetenskap.
Expert på konst från 1800-talets andra hälft, som skildrar det kalla klimatets natur, konst som har bidragit till förförståelsen av arktisk natur och norra Nordens landskap, en stereotyp idé om arktisk natur, likställd med ett tomt, vidsträckt, vitt och farligt landskap. Kan även svara på frågor om konstnärskap som stått i skymundan efter sin livstid men som under sin verksamma period var etablerade och vars konst fick stort genomslag och hjälpa till att leta fram den mångfald som finns på museer och i arkiv och tolka dessa skildringar.
Kontakt: katarina.macleod@arthistory.su.se, 08-674 70 84

Lydia Wistisen, docent i litteraturvetenskap.
Forskar om en ny förståelse för ekologi, och miljöetik i svensk barnkultur, och om barnkulturens förmåga att öka barns ekoliteracitet och miljömedvetenhet.
Kontakt: lydia.wistisen@littvet.su.se

Karin Ahlberg, forskare i socialantropologi.
Expert på frågor kring medelhavet, artomvandling, migration (både av människor och av andra arter), turism, Suezkanalen, människans anpassning till artomvandling i deras närområden (kring Medelhavet), invasiva arter.
Kontakt: karin.ahlberg@socant.su.se, 070 336 83 38

Lowe Börjeson, docent i kulturgeografi.
Expert på frågor om lantbruksarbete, lokal kunskap, hållbarhetsfrågor och jordbrukslandskap, i Sverige, Tanzania och Etiopien och bygger främst på intervjuer med lantbrukare. I Sverige handlar hans forskning om arbetsliv och grön omställning, i Tanzania om bevattningsjordbruk och i Etiopen om kaffeodling.
Kontakt: lowe.borjeson@humangeo.su.se Telefon. 08-16 48 4

Anna Albrektsson, professor i litteraturvetenskap.
Forskar om historiska föreställningar om kulturella normer för naturen och det svenska klimatet och landskapet, främst under 1700-tal och tidigt 1800-tal.
Kontakt: anna.albrektson@littvet.su.se, 070 954 87 91

Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap.
I sin forskning om tidigmoderna ekologier sätter Franzén det förflutnas litteratur, konst och tänkande i dialog med angelägna frågor i vår samtid och visar på den tidigmoderna periodens betydelse för vår tids ekologiska era.
Kontakt: carin.franzen@littvet.su.se, 073 511 75 01

 

Julia Fries, doktorand i ämnesdidaktik.
Forskar om hur drama kan vara ett verktyg i lärande för hållbar utveckling, med särskilt fokus på ekonomi, och vara ett verktyg i att gå utanför rådande normer kring hur vi tänker kring hållbarhet och ekonomi.
Kontakt: julia.fries@su.se

Eva Hallgren, forskare i ämnesdidaktik.
Forskar om undervisningsformer som kan fördjupa lärandet kring hållbarhetsfrågor.
Kontakt: eva.hallgren@su.se, 08-120 765 26

 

Victor Galaz, docent i statsvetenskap.
Kan svara på frågor om klimatfrågan ur ett brett samhällsvetenskapligt och politiskt perspektiv. Expert på internationella klimat- och miljöfrågor, inklusive teknikutveckling, finanssektorns roll, och klimatforskningens betydelse för klimatfrågan.
Kontakt: victor.galaz@su.se, 08-674 70 83

John Hassler, professor i nationalekonomi.
Kan svara på frågor om klimatekonomisk modellering och analys av klimatpolitik, det globala och långsiktiga samspelet mellan klimat, ekonomi och teknisk utveckling. Vilken ekonomisk politik behövs för att styra samhället mot klimatneutralitet?
Kontakt: john.hassler@iies.su.se, 070 811 72 63

Per Krusell, professor i nationalekonomi.
Kan svara på frågor om klimatekonomisk modellering och analys av klimatpolitik, det globala och långsiktiga samspelet mellan klimat, ekonomi och teknisk utveckling. Vilken ekonomisk politik behövs för att styra samhället mot klimatneutralitet?
Kontakt: per.krusell@iies.su.se, 08-16 30 73

Ta del av nyheter från Stockholms universitet

Vill du läsa om aktuell forskning vid Stockholms universitet? Här hittar du våra forskningsnyheter

Du kan även prenumerera på universitetets nyhetsbrev. Läs tidigare nummer och prenumerera här

Fler expertlistor

su.se/hittaexperten

Klimat och klimatförändringar – experter vid Stockholms universitet

Biologisk mångfald – experter vid Stockholms universitet

På denna sida