Jonas Enander släpper boken Mörkret och människan

Jonas tog först en master i fysik vid Fysikum och fortsatte sedan att doktorera vid CoPS-gruppen och Oskar Klein Centre. - Numera är jag forskningskommunikatör på Oskar Klein Centre på halvtid. Den 28 augusti släpper jag min bok Mörkret och människan.

Mörkret och människan av Jonas Enander
Mörkret och människan av Jonas Enander

Jag frilansar även som vetenskapsjournalist och skriver populärvetenskapliga artiklar för bland annat Forskning & Framsteg. Förutom det driver jag också två podcasts, Rumtiden på svenska och Spacetime Fika på engelska. Jag har gjort flera populärvetenskapliga samarbeten med Sören Holst, som också arbetar på Fysikum, om relativitetsteori och kvantmekanik. De har fått rätt så stor spridning på dels  Rumtiden och dels min youtubekanal. Lyssna gärna på dem!

 

Berätta mer om din bok

När den första bilden av "skuggan" av ett svart hål släpptes år 2019 av Event Horizon Telescope bestämde jag mig för att börja skriva en bok om svarta hål. Jag visste inte att det skulle ta så lång tid! Jag har rest till teleskop och institut, intervjuat ledande svarta hål-forskare samt grävt i arkiv för att ta reda på hur människans relation till svarta hål har förändrats under åren. Läsaren får följa med på mina resor, bland annat till Maunakea på Hawaii, och lära sig hur svarta hål fungerar. Den sista tredjedelen av boken handlar specifikt om vilken betydelse svarta hål har för oss människor. Det visar sig överraskande nog att de spelar en högst praktisk roll för våra liv här på jorden. Men hur? Den som läser får veta.

 

Vad har du för planer efter bokreleasen

Jag har insett att skriva en bok bara är ena halvan av ett bokprojekt, den andra halvan handlar om marknadsföring och att hålla föredrag om boken. Så det kommer jag ägna mig åt nu. Sedan vill jag skriva en till rymdbok. Jag har en idé (eller snarare två), men mer än så säger jag inte för tillfället.

 

Mer information

Kontakta Jonas Enander

Jonas Enander forskar om vetenskapens samhälleliga roll (intervju)

Mörkret och människan (Boken släpps 28 augusti 2024)

Jonas Enander på Instagram

Podcasten Rumtiden

Jonas Enander på YouTube

Fysikums utbildningar i fysik