Procedur för Tekniska avdelningen

Förslag till procedur för hantering av önskemål om institutionsstöd för inköp/utveckling av medeldyr forskningsutrustning.

2012-03-22
Kommittén för Forskningsstrategi (KFS)

Till Fysikums Styrelse (FS)

Inledning

Kommittén för Forskningsstrategi, KFS, har idag behandlat ett förslag från Kommittén för den Tekniska Avdelningen, KTA, vad gäller behandlingsgång och kriterier för prövning av önskemål om institutionsstöd för investering i medeldyr vetenskaplig utrustning.
KFS antog KTA:s förslag om hanteringsgång och även förslaget om kriterier, men önskade i det senare fallet ett förtydligande och en separation av tvingande kriterier och bedömningskriterier - om de senare uppfylls stärker de ett förslag/önskemål men är vart och ett separat inte tvingande. Nedan följer en beskrivning av process och kriterier i enlighet med diskussion och beslut i KFS 2012-03-22.   

 

Det är inte längre möjligt att söka stöd för inköp av medeldyr forskningsutrustning hos VR (tidigare fanns ju en speciell utlysning för detta). Även Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som tidigare kunde ge stöd för sådana ändamål – även med kort varsel - gör nu andra prioriteringar och det är nu universiteten och högskolorna själva som har ansvaret för finansiering av utrustning med kostnad i det ungefärliga intervallet 1-10 MSEK.
Fysikum har i årets budget avsatt 2 MSEK i en strategisk fond. Dessa medel kan helt eller delvis tas i anspråk för investeringar av detta slag under förutsättning att projekt som ska använda utrustningen, i normalfallet, är med och delfinansierar. Om de avsatta medlen inte förbrukas ett visst budgetår fonderas de och det är möjligt att fylla på fonden upp till en nivå av storleksordning 2 MSEK - förutsatt att ekonomiskt utrymme för detta finns på institutionen.

 

Vid KFS-mötet i februari fick KTA i uppdrag att utforma ett förslag till en procedur för hantering av önskemål om inköp, eller utveckling av, medeldyr forskningsutrustning. KTA inrättades ursprungligen som en kommitté med uppgift att följa den Tekniska Avdelningens arbete och att vid behov göra prioriteringar mellan olika önskemål om tekniskt stöd för, i första hand, olika forskningsprojekt men även allmänna insatser för institutionen kan komma ifråga – t.ex. i form av stöd för undervisning eller datorarbete.  KTA har även i uppdrag att vara beredande organ till KFS och FS i allmänna frågor som berör den Tekniska Avdelningen. KTA kommer alltså att ha en viktig rådgivande funktion när det gäller fördelningen av betydande resurser inom institutionen där dessa resurser till största delen utgörs av arbetsinsatser från den tekniska avdelningens medlemmar
(KFS: Kommittén för Forsknings Strategi; KTA: Kommittén för den Tekniska Avdelningen). 

 

Tekniska avdelningen tar emot önskemål och förslag samt hanterar enligt följande.

  • Önskemål om investeringsstöd kan när som helst lämnas institutionen.
  • Önskemålet delges skriftligen prefekten.
  • De önskemål som inkommit under en tremånadersperiod bereds och vägs motvarandra. KTA kommer att avge ett kort utlåtande om varje önskemål och en rekommendation inför den fortsatta behandlingen i KFS och i Fysikums Styrelse (FS).  KTA kommer normalt att sammanträda cirka två gånger under en tremånadersperiod.
  • Om speciella skäl föreligger kan förslagsställaren hos prefekten begära en snabbare hantering och i det fall en sådan begäran bifalls kommer KTA att ta upp frågan på nästkommande möte – alltså inom loppet av ungefär en månad.
 

Kriterier för bedömning

Det är naturligtvis viktigt att möjligheten att söka institutionsstöd för utrustning inte leder till att incitamentet att söka externa medel minskar. Dessutom är ju den summa som institutionen har möjlighet att avsätta begränsad och en restriktiv hållning kan nog tyvärr bli nödvändig.
Dock bör naturligtvis önskemål om angelägna och väl motiverade stöd av engångskaraktär för projekt med hög vetenskaplig potential tillgodoses då medel finns tillgängliga. Notera att stöd för igångsättandet av nya projekt inte kommer att behandlas av KTA utan att det är en fråga för KFS och FS – och ofta också för externa finansiärer.

KFS rekommenderar FS att uppdra åt KTA att vid utvärderingar om önskemål om investeringsstöd använda fyra tvingande kriterier och ett antal bedömningskriterier. Ett önskemål om investeringsstöd behöver inte uppfylla vart och ett av bedömningskriterierna separat utan KTA bör här för sin rekommendation göra en helhetsbedömning. 

Nedanstående kriterier är tvingande:

  • Stöd ges inte för underhåll eller drift av utrustning, för lönekostnader, eller för resor.
  • Möjligheterna till alternativa lösningar som t.ex. lån av utrustning ska vara uttömda.
  • Stödet ska vara av engångskaraktär.
  • Det ska finnas en realistisk plan för total finansiering och bemanning av projektet.
  • Det projekt, eller de projekt, som utrustningen ska användas inom ska ha hög vetenskaplig kvalitet. Projektens vetenskapliga kvalitet bör inte utvärderas av KTA utan man bör när så är möjligt använda sig av oberoende utvärderingar som t.ex. de från Vetenskapsrådet.
  • Det projekt, eller de projekt, som utrustning ska användas inom ska rymmas inom institutionens strategiska planering.
  • Den nya utrustningen ska på ett väsentligt sätt förbättra möjligheterna för att nå vetenskapliga resultat av än högre kvalitet än annars, för att nå resultat på kortare tid och/eller för att möjliggöra viktiga preliminära undersökningar inför kommande ansökningstillfällen.  
  • Speciell hänsyn ska tas till doktorander verksamma i projektet (projekten) och deras möjligheter att nå resultat för sitt avhandlingsarbete inom föreskrivna tidsramar. Hänsyn bör också tas till postdoktorers meriteringsmöjligheter. Stöd kan ges för utrustning som gått sönder.
På denna sida