Litteraturvetenskaplig teori, 7,5 hp

Institutionen för kultur och estetik ger en kurs inom ramen för Humanistiska fakultetens forskarskola. Kursen ges under höstterminen 2024 och i hybridform.

 

Kursens innehåll

Kursen ger en översikt över samtida teori inom det litterära fältet. Fokus ligger på några av de olika teoretiska vändningar som skett inom litteraturämnet från 1960-talets språkliga till dagens ontologiska vändning. Litteraturteori har alltid inspirerats av och byggt vidare på olika filosofiska, psykologiska, språk- och medieteoretiska idéer om vad den språklig verksamhet som kallas litteratur utgörs av. Kursen behandlar olika litteraturteoretiska perspektiv och tar avstamp i ett antal centrala begrepp som efter den textcentrerade språkliga vändningen uppmärksammar litteraturens materialitet, subjektivitet samt förhållandet till världen, tingen och verkligheten.

 

För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:

  • redogöra för centrala begrepp och perspektiv inom litteraturteorin från den språkliga till den ontologiska vändningen
  • kritiskt diskutera och analysera kursens teoretiska riktningar med utgångspunkt i kurslitteraturen och i förhållande till den egna forskningen
  • använda kursens centrala begrepp och perspektiv för en översiktlig diskussion om vetenskapliga praktiker
  • reflektera över litteraturteorins relevans och utmaningar idag
 

Examination

Examination sker i form av en skriftlig uppgift på ca 10 sidor där två av kursens problemområden diskuteras och problematiseras med utgångspunkt i kurslitteraturen, antingen i förhållande till det egna avhandlingsprojektet eller i form av en essä som visar prov på ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt till de valda problemområdena. Uppsatsen lämnas två veckor efter sista undervisningstillfället.

Undervisning

Upplägget bygger på introducerande föreläsningar och seminariediskussioner av de frågeställningar, perspektiv och begrepp som kurslitteraturen behandlar (ca 1 000 sid.). En muntlig presentation av uppgiften ges vid sista tillfället och kommentarer från seminariet ska arbetas in i examinationsuppgiften.

OBS. Kursen ges på campus. Bortsett från första och sista seminariet är det även möjligt att delta online.

Undervisningsspråk: Undervisningen sker på svenska.

Period: höstterminen 2024, kursstart 4 november

Kursdatum: Se kursens schema      schema Litteraturvetenskaplig teori (47 Kb)

Kursplan: Kursplan LV1001F (238 Kb)

Kursbeskrivning: Kursbeskrivning Litteraturvetenskaplig teori (18 Kb)

 

Anmälningstid

Anmälningsperioden för kurser med start under höstterminen 2024 äger rum mellan den 15 maj och den 15 juni. Därefter skickas en bekräftelse ut till alla som har fått en plats på kursen. Efter respektive anmälningsperiods slut gäller principen "först till kvarn" för innevarande termins kurser, det vill säga att lediga platser fördelas allteftersom anmälningar kommer in.

Ansökan

En särskild ansökningsblankett ska användas för doktoranders ansökan om plats på en kurs. Handledaren (el. motsvarande) måste tillstyrka doktorandens ansökan med en motivering till varför doktoranden ska gå kursen. Det är också handledaren som skickar in anmälan till forskarskolan@hum.su.se.

Doktorander antagna vid annat lärosäte än Stockholms universitet ska bifoga intyg om registrering i Ladok (eller motsvarande) som styrker att doktoranden är antagen till utbildning på forskarnivå.

Ansökningsblankett för plats på fakultetsgemensam kurs (294 Kb)

Vem kan söka?

Doktorander vid Humanistiska fakulteten har förtur till platserna. Målet är att samtliga intresserade doktorander inom fakulteten ska beredas plats. Externa doktorander, såväl från Stockholms universitet som från andra lärosäten, kan erbjudas plats på en kurs i mån av plats.

Externa doktorander registreras i Ladok så att fakultetsnämnden har möjlighet att följa upp samtliga deltagande i en kurs. Alla kurser inom Humanistiska fakultetens forskarskola är avgiftsfria och öppna för alla som är antagna till utbildning på forskarnivå, oavsett fakultet eller lärosäte.

 

Kontakt

Kursledning: Carin Franzén

Kursens benämning på engelska: Literary Theory

Kursen ges av Institutionen för kultur och estetik

Forskningssekreterare
På denna sida