Entreprenörskap: Arbetstrender och ekonomisk ojämlikhet

I en föränderlig ekonomisk miljö genomgår den traditionella bilden av den hårt arbetande entreprenören en märkbar förändring. Under de senaste tre och ett halvt decennierna har en överraskande trend framträtt: entreprenörer arbetar färre timmar än någonsin tidigare. En ny doktorsavhandling av IIES doktorand Philipp Hochmuth visar att denna minskning av arbetade timmar bland entreprenörer överstiger den hos vanliga arbetare och står för en betydande del av den totala minskningen av arbetade timmar.

Minskningen gäller olika demografiska grupper och yrken, särskilt bland dem som arbetar över 45 timmar per vecka. En ekonomisk modell avslöjar att minskande marginalavkastning på ytterligare arbetstimmar och minskad konkurrens förklarar denna trend.

Ekonomisk ojämlikhet visar sig genom olika inflationsinstabilitet mellan inkomstgrupper, där låginkomsthushåll drabbas hårdast av prisförändringar på nödvändigheter som mat och bensin. En ny metod för att mäta levnadskostnadsjämlikhet visar en bestående klyfta i inflation mellan de rikaste och fattigaste hushållen från 1959 till 2023.

Philipps avhandling "Essays on Hours Worked and Cost-of-Living Inequality" finns att läsa på DiVA.

Klicka här för att ladda ner och läsa (på engelska)

Han försvarar sin avhandling den 11 juni kl. 10.00.

Klicka här för mer information om disputationen