Tasis Kapodistrias delaktig i nytt internationellt nätverk

Tasis Kapodistrias, doktorand vid Institutionen för ämnesdidaktik, har sedan maj månad blivit antagen till ett nytt internationellt nätverk. Tillsammans med andra unga forskare från olika delar av världen, ska han undersöka lösningar som kan förbättra både forskning och tillämpning inom astronomiområdet.

Anastasios (Tasis) Kapodistrias.
Anastasios (Tasis) Kapodistrias. Foto: Privat.

Acceleratorprogrammet ASTRO ACCEL, med finansieringsstöd från National Science Foundation (NSF), ligger till grund för satsningen på det nya nätverket. Det övergripande syftet är att gruppen under två år ska jobba med att hitta nya innovativa lösningar på hur forskningen och dess tillämpning ska kunna förbättras inom astronomiutbildning, engagemang för astronomi, kommunikation kring astronomi och i olika kulturella sammanhang.

Totalt ingår åtta personer i nätverket, som alla går en doktorandutbildning inom astronomiområdet, eller som de precis har avslutat. Förutom Tasis som representerar Sverige, kommer deltagarna från Frankrike, Iran, Sydafrika och olika delar av USA. 

– Det känns fantastiskt spännande att få vara med i det här nätverket, säger Tasis Kapodistrias. Framför allt för att jag får träffa nya personer och lära mig av deras perspektiv och kunskaper inom astronomiområdet. Jag hoppas få många nya infallsvinklar som jag kan ha användning av i min forskning och fortsatta karriär som lärare.

 

Viktiga mål på agendan

Samarbetet i nätverket har precis kommit igång, och i början av maj hade de sitt första möte via Zoom. På agendan då var bland annat att börja sätta mål för deras arbete. Några exempel på mål som de diskuterat hittills är:

  • Utveckla samarbetet inom nätverket, och försöka göra aktiviteter som kan fånga upp fler personers delaktighet i deras arbete.
  • Underlätta bryggan mellan forsning och praktik, så att det teoretiska blir tillämpat i praktiken och kan främja engagemanget för astronomi i olika sammanhang.
  • Bevaka aktuell forskning inom astronomiområdet och hitta sätt att kommunicera ut detta bättre än vad som görs idag.
  • Starta samarbeten med fler erfarna forskare, för att bättre utnyttja potentialen i det nya nätverket.
 

Första fysiska mötet i Cape Town

Hittills har gruppen planerat att ha ett digitalt möte i månaden för att fortsätta diskutera mål, planera olika aktiviteter och driva arbetet framåt. Två fysiska möten är också inplanerade. Den första gången de kommer att ses är i augusti i Cape Town, Sydafrika.

– När vi ses i Cape Town ska vi ha vår första workshop, då planerar vi att diskutera våra enskilda arbeten, foga ihop våra idéer och forma oss i mindre grupper får att jobba vidare för att nå målen. Workshoppen äger rum precis före “the General Assembly of the IAU (International Astronomical Union)”, som äger rum i Cape Town den 6–15 augusti, säger Tasis. Det blir ett bra tillfälle att fånga upp kompetenta personer inom området och visa upp vad vi gör.  Vi kommer även att ha en liknande workshop längre fram, men datum för den är inte inplanerad ännu.

– När vi träffas i Cape Town kommer vi också att passa på att anordna några sociala aktiviteter så vi lär känna varandra bättre på ett mer informellt plan. Jag ser fram emot att få träffa alla ”på riktigt” och fortsätta utveckla vårt samarbete.

 

Se även

ASTRO ACCEL tillkännager unga karriärforskare

AUI

National Science Foundation

IAU General Assembly, Cape Town