Pilskaft smälter fram i svenska Sápmi

Arkeologer och glaciologer från Stockholms universitet, Silvermuseet, Ájtte och Västerbottens museum har under de gångna veckorna inventerat smältande snöfläckar i delar av svenska Sápmi.

Vid fyra snöfläckar i Norr- och Västerbotten har delar av 15 pilskaft hittats. De flesta är hela pilskaft och några har till och med pilspets och bindning bevarad. En spjutspets av horn, 2500 år gammal, hittades i samma område förra året. Fynden är både till material och till antal unika i Sverige. 

De senaste årens accelererande avsmältning av snöfläckar och glaciärer i svenska Sápmi har medfört att det i år har hittats ett sensationellt stort antal pilar. Trots att orsaken till de nya fynden är sorglig och problematisk ger fynden ny viktig och unik kunskap om hur människan har utnyttjat fjällen i förhistorien. 

Enligt arkeologerna är pilskaften av olika ålder och typ, troligen använda för olika syften. Ett av pilskaften med en kvarsittande pilspets av järn kan troligen dateras till vikingatid.  

Projektet leds av professor Kerstin Lidén vid Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet och finansieras av Marcus och Amelia Wallenbergs minnesfond. Projektet är ett samarbete med Silvermuseet/INSARC, Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Norrbottens museum, Västerbottens museum och Jamtli. 

Mer information om projektet:
GLAS – Glaciärarkeologi i Sápmi

SVT Nyheter: Tusenåriga pilskaft kommer fram när snön smälter i fjällen


Gruppbild från fjällen. Foto: Per Hansson, SVT.

En 2500 år gammal spjutspets av horn hittad sommaren 2023. Foto: Markus Fjellström, den 19 augusti 2023.
 
Pilskaft intill snöfläck hittad sommaren 2024. Foto: Markus Fjellström, den 17 augusti 2024.
 
Pilskaft med pilspets och bindning, hittad sommaren 2024. Foto: Markus Fjellström, den 19 augusti 2024.

Snölega vid Artfjället den 2 september 2014. Foto: Erik Sandén, Västerbottens museum.
 
Samma snölega den 22 augusti 2024. Foto: Daniel Sjödahl, Västerbottens museum.


Kontakt:
Projektledare: Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi, kerstin.liden@arklab.su.se.  

Koordinator: Markus Fjellström, fil.dr. i laborativ arkeologi, Stockholms universitet, Silvermuseet/INSARC, Lunds universitet, markus.fjellstrom@arklab.su.se.