DBBs Marta Carroni har tilldelats Hugo Theorell priset 2023

Marta Carroni, forskare på Institutionen för biokemi och biofysik samt Science for Life Laboratory, är årets vinnare av Hugo Theorell-priset i biofysik.

Marta Carroni.

Priset delas ut av Svenska föreningen för biokemi, biofysik och molekylärbiologi (SFBBM) och har 2023 tilldelats Dr Marta Carroni. Motiveringen lyder ”för hennes stora insatser att göra kryoelektronmikroskopi tillgänglig för svenska forskare, utbilda användare av Cryo-EM-enheten vid SciLifeLab och även utföra betydande forskning på egen hand”. 


”När jag fick beskedet att jag tilldelats Theorell-priset kände jag mig så glad och tacksam. Arbetet med att göra cryo-EM tillgängligt för forskare i Sverige har gett mig chansen att snabbt komma i nära kontakt med det strukturbiologiska samhället, på ett sätt som annars skulle ha tagit mycket längre tid. Det, är något jag vill tacka SciLifeLab för, deras vision om att göra infrastruktur tillgänglig för alla.”   

Hugo Theorell-priset

Hugo Theorell var forskare inom biofysik. Han fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1955. Hugo Theorell-priset tilldelas en forskare i biofysik, som inte har fyllt 45 år under prisåret.