Micaela Wannefors - internationella relationer

Kan du börja med att ge en allmän översikt över vad du har studerat och vad din karriärväg har varit efter examen?
Idéhistoria, spanska och internationella relationer vid Stockholms universitet. Spanska, baskiska och ”Public Relations and Protocol” i Spanien. Masterkurser i mänskliga rättigheter samt masterutbildning i freds- och konfliktstudier vid Uppsala universitet, liksom pågående doktorandutbildning vid samma universitet.
 
2. Vilket var ditt första jobb inom studieområdet och vad hjälpte dig att få det?
Assistent vid Uruguays ambassad i Stockholm, studier i spanska och diplomati (protokoll). Praktik och vikariat vid UD:s FN-enhet (säkerhetsrådssamordningen) efter att jag läst IRII.
 
3. Vilka är de viktigaste lärdomarna du lärde dig från din studietid vid institutionen? Vad har du tagit med dig till ditt professionella arbetsliv?
De större IR-teorierna, förståelsen för hur större globala skeenden sammankopplas med dynamiker på mikro- och mesonivå, samt inte minst kritisk analys och hur vi som forskare/inom akademin kan ta samhällsansvar genom vilka frågor vi väljer att studera och ställa, och hur vi når ut med vår forskning till en bredare publik.
 
4. Kan du dela med dig av några råd om hur du söker jobb med examen i ekonomisk historia/internationella relationer? 
Ur ett IR-perspektiv: tänk att internationella relationer idag genomsyrar hela vårt globala samhälle och finns med som en aspekt i alla branscher. Fundera kring inom vilket område ditt största intresse ligger, och hur dina kunskaper inom IR/ekonomisk historia kommer till sin rätt där – det kan bli din nisch. Sök sedan brett inom den sektorn, och lyft precis det unika som din IR-kunskap bidrar med i det sammanhanget. Fortsätt hela tiden att utveckla din spetskompetens, och ta chansen att börja som praktikant/trainee, det ger ofta fler möjligheter och du får möjlighet att lära dig mer på plats.
 
5. Enligt din erfarenhet, vilka är de bästa plattformarna för att söka efter jobbmöjligheter?
Som praktikant/trainee inom en större organisation/myndighet, det öppnar ofta fler dörrar antingen på samma plats eller genom kontakter, och du får under alla omständigheter en betydelsefull arbetslivserfarenhet på ditt CV.
 
6. Har du arbetat utomlands efter examen? Om du har det, vad har den erfarenheten lärt dig?
Inte utomlands men på en utländsk ambassad i Stockholm, vilket var särskilt givande ur ett (arbets)kulturellt perspektiv, då det gav en viktig inblick i de likheter och skillnader som finns när det gäller kontaktskapande och sociala koder (även små och subtila), och som inte sällan är avgörande i diplomatiska sammanhang.
 

På denna sida