Att doktorera i ekonomisk historia

Hör du till dem som tycker att ekonomisk historia är så intressant att du har funderat på att forska i ämnet? Att doktorera är en spännande men krävande uppgift. Forskarutbildningen kommer att föra dig in i forskarens verkstad där du själv får formulera och genomföra en större forskningsuppgift.

I forskarutbildningen lär du dig om det vetenskapliga hantverket – om hur idéer, hypoteser och forskningsfrågor formuleras, om olika metoder och teorier som kan användas för att tolka källorna och ge svar på dina frågeställningar, om hur forskningsarbetet praktiskt genomförs i arkiv och på bibliotek. Du tenterar en rad kurser som tillsammans ger en bred beläsenhet. Du förs in i såväl den nationella som den internationella vetenskapliga diskussionen i ekonomisk historia och angränsande discipliner. 

Högre seminariet i ekonomisk historia utgör forskarutbildningens hjärta. Doktorander ska delta regelbundet och aktivt. Vid högre seminariet presenterar forskarstuderande kapitel- eller artikelutkast och där granskas texterna i kollegial samverkan.

Avhandlingen utformas antingen som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk (monografi) eller som en samling av ett antal vetenskapliga uppsatser (sammanläggningsavhandling) och som ramas in av en så kallad kappa. Studierna avslutas med att doktoranden försvarar en avhandling vid offentlig disputation. 

Det kan vara bra att söka knyta an till den forsknings- och handledarkompetens som redan finns vid institutionen. Men även om du ingår i ett forskningsprojekt tillsammans med andra, så kommer du att få arbeta mycket på egen hand. Läsningen och den egna forskningen kommer att fordra mycket av dig i fråga om energi och uthållighet. Det går bra att kombinera forskarutbildningen med att ha ansvar för familj och barn, vilket flera av våra doktorander har visat.

Doktorer i ekonomisk historia kan finna en plats i arbetslivet på flera områden. Under många år har åtskilliga efter doktorsexamen fortsatt att verka som forskare och lärare vid universitet och högskolor. En annan bana är att gå in i yrken som kräver kvalificerade kunskaper för utredningsarbete, exempelvis i organisationer, företag eller myndigheter.

 

Utbildningens upplägg

Utbildningen på forskarnivå i ekonomisk historia innebär fyra års heltidsstudier. Det förutsätts att doktoranden har de förkunskaper som krävs och utnyttjar undervisningen effektivt. Utbildningen till doktorsexamen omfattar 240 högskolepoäng och består av en kursdel och en avhandlingsdel. Kursdelen omfattar 75 högskolepoäng och avhandlingsdelen 165 högskolepoäng. Utbildning på forskarnivå i ekonomisk historia som avslutas med licentiatexamen omfattar 120 högskolepoäng. Kursdelen omfattar då 60 högskolepoäng och licentiatuppsatsen likaså 60 högskolepoäng.

Kursdelen för doktorsexamen är i sin tur uppdelad mellan obligatoriska kurser och valbara kurser.

Obligatoriska kurser:
1.    Introduktionskurs, forskningsdesign 7,5 hp
2.    Ekonomisk-historiska problemställningar 7,5 hp
3.    Ekonomisk teori för ekonomisk historia 7,5 hp
4.    Kvantitativ metod 7,5 hp
5.    Kvalitativ metod 7,5 hp

Övrig information om forskarutbildningens innehåll och upplägg finner du i den Allmänna studieplanen och doktorandhandboken:

ASP ekonomisk historia 200429 (184 Kb)

ASP ekonomisk historia 140513 (100 Kb)

Doctoral Handbook May 2024 (330 Kb)
 

Annex 1 Guidelines for compilation theses (44 Kb)
Annex 2 PhD defense guide (164 Kb)
 

Det rådande regelverket för utbildning och examination på forskarnivå vid Stockholms universitet och vid Samhällsvetenskapliga fakulteten finner du här:

Regler för utbildning och examination på forskarnivå

Regler för utbildning och examination på forskarnivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

 

Kontakt

Studierektor för forskarutbildning ekonomisk historia
På denna sida

Hitta din utbildning