Queerseminariet: Hanna Hallgren

Seminarium

Datum: tisdag 5 november 2024

Tid: 16.30 – 18.00

Plats: Zoom

Hallelujaflickorna eller ”Den fjärde delen: stilen, jaget, etiken i en svensk biografisk minoritetshistoria".

Vad innebär det att skriva biografiskt? Och vad innebär det att skriva biografiskt om minoritetshistoria? Vad är minne? Och när blir minne till glömska? Kort sagt: hur kan nu och här bli då och där när tiden är cirkulär? Frågor som dessa undersöks i Hanna Hallgrens roman Hallelujaflickorna, en påhittad och biografisk berättelse om svensk hbtqi–historia, om kärlek, sex, klass, författande, Frälsningsarmén och universitetsliv.  Romanarbetet är också kopplat till det konstnärliga forskningsprojektet ”Den fjärde delen: stilen, jaget, etiken i en svensk biografisk minoritetshistoria”. Projektet syfte är att i en tre-volymers boksvit löda ihop levd empiri med teori och att knyta ihop feministisk teori med litterär skrivpraktik och på så sätt utveckla det biografiska skrivandet inom både skönlitteraturens och genusvetenskapens fält.

Hanna Hallgren är poet och författare som skrivit drygt ett tiotal böcker sedan debuten 2001. Hon är professor i kreativt skrivande och docent i genusvetenskap, verksam vid Linnéuniversitetet.

Queerseminariet är ett tvärvetenskapligt seminarium knutet till genusvetenskapen vid Stockholms universitet, verksamt sedan vårterminen 1996. Det behandlar humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning med kritiska perspektiv på heteronormativitet. Seminariet är öppet för alla intresserade, oavsett akademisk nivå eller tillhörighet. För mer information, tips och synpunkter, eller för att bli uppsatt på vår mejllista hör av dig till Elin Bengtsson, elin.bengtsson@gender.su.se. Anmälan till zoom-seminarierna sker via mejl till elin.bengtsson@gender.su.se senast dagen innan aktuellt seminarium.

Queerseminariet