ERG-forskare i omfattande Norden-antologi

Den populärvetenskapliga boken Nordbor är en kulturhistorisk exposé över livet i norr under fem sekler. Från ERG medverkar religionshistorikern Egil Asprem samt etnologerna Lotten Gustafsson Reinius och Marie Steinrud.

Lotten Gustafsson Reinius och Marie Steinrud är också knutna till Nordiska museet, som sedan 1918 har ett särskilt samarbete med etnologiämnet vid Stockholms universitet.

"Nordbor. Liv och rörelse under 500 år" handlar om människan i Norden, om hur livsmiljöer och kulturer vuxit fram, förändrats och formats till en väv av historiska erfarenheter. Verkliga personer, både historiska och nu levande, har en viktig plats i berättelsen. Sverige står i centrum, men med nordiska jämförelser och globala utblickar.

Nordbor. Liv och rörelse under 500 år utgiven av Nordiska museet i samarbete med Makadam förlag.

I den rikt illustrerade boken presenterar ett femtiotal forskare och specialister aktuell kunskap om livet i Norden från 1500-talet till idag.

Professor i religionshistoria Egil Asprem har i sin text "Anna Maria Adamsdotter" gjort en nytolkning av föremål i museets samlingar som länge varit associerade med häxprocesser och svartkonst och som relaterar till hans pågående forskning om kopplingen mellan romer och magi. Ett av föremålen är troligtvis det äldsta kända i världen som kan knytas till en romsk person.

Professor i etnologi Lotten Gustafsson Reinius i sin tur bidrar med texten "Den gröna kulissen - naturen som resurs och förlust". Den handlar om hur naturen i Sverige – med fokus på skogen – under 1900-talet alltmer kommit att tas i bruk som ett ekonomiskt motiverat resurslandskap, samtidigt som naturen laddats med nya symboliska och känsloladdade betydelser, de senaste decennierna även i en globaliserad och digitaliserad upplevelseindustri.

Fil.dr. i etnologi Marie Steinrud medverkar med texten "Spektakel och folknöje" om den kringresande magikern Friedrich Anton Barthel som i mitten av 1800-talet turnerade tillsammans med sin familj och sin trupp, Det Tyska Konstnärs-sällskapet, i Sverige, Norge och Tyskland.

Boken delar namn med utställningen Nordbor som öppnade på Nordiska museet den 10 februari och som är Nordiska museets största utställning någonsin.

Mer om Egil Asprem och hans forskning

Mer om Lotten Gustafsson Reinius och hennes forskning

Mer om Marie Steinrud och hennes forskning

Läs mer om utställningen på Nordiska museets webbplats