Hör Mattias Frihammar prata om kräftor i Matarvspodden

I avsnitt 20 av Matarvspodden från Göteborgs universitet medverkar ERG:s docent i etnologi för att diskutera kräftfester och andra svenska mattraditioner.

 

Om avsnittet

Mattias Frihammar. Foto: Henning Brüllhoff.

Finns det något genuint svenskt matarv? Mattraditioner ligger oss varmt om hjärtat men internationellt står sig Sverige förhållandevis slätt som matnation om man jämför med länder som Frankrike, Italien eller Japan. Vi firar mat-dagar som Ostronets dag, Kanelbullens dag och Köttbullens dag och vi har specifika rätter och produkter som är ursprungsmärkta. Ikeas köttbullar förknippas med svensk mattradition världen över och internationella turister bjuds in att smaka något genuint svenskt genom deltagande i kräftskivan.

Matarvspodden diskuterar olika former av vad som kan kallas svenskt matarv, hur nationella idéer formas och vem som har tolkningsföreträde när det gäller att kalla ett matarv för svenskt.

Foto: bule / Pixabay

Läs mer om Mattias Frihammar och hans forskning

Läs mer om Matarvspodden