Lotten Gustafsson Reinius får forskningsmedel från RJ

ERG:s professor i etnologi, och tillika Hallwylsk professor vid Nordiska museet, Lotten Gustafsson Reinius tilldelades nyligen drygt fyra miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond.

Lotten Gustafsson Reinius. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pengarna går till finansiering av projektet "Den förlorade skogen; förnyade relationer och rituell återförtrollning" som Gustafsson Reinius kommer att leda och bedriva tillsammans med miljöantropologen Flora Mary Bartlett, vid Linköpings universitet.

Projektet kombinerar etnografiska och visuella metoder och kommer att utgöra en fortsättning på den samverkan med bland andra Nordiska museet som inleddes i pilotprojektet "Skogen i arkivet; skogen som arkiv". Nordiska museet står också värd för den pågående mångvetenskapliga seminarieserie som Gustafsson Reinius ansvarar för, Forest Labs.

I den nya studien arbetar forskarna i två fält, dels i områden i Lappland/svenska Sápmi i spår av kalhyggen och långtidsverkan av skogsindustrins besprutning, dels i norra Västmanland. Där ställs det vardagliga återtagandet av områden som förändrades i den stora skogsbranden 2014 inför nya utmaningar då utbrott av så kallad afrikansk svinpest hanteras genom att stora skogsområden hägnas in och blir närmast omöjliga att beträda.

Projektet kommer att påbörjas 2024 och pågå över tre år.

Läs mer om projektet på RJ:s webbsida

Läs mer om Lotten Gustafsson Reinius och hennes forskning