Bildningspodden om romantiken

Elisabeth Mansén, professor emerita i idéhistoria vid Stockholms universitet, och Mattias Perlot, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, gästar säsongsavslutningen av Bildningspodden.

Mattias Pirlot och Elisabeth Mansén
Mattias Pirlot och Elisabeth Mansén.

Kring sekelskiftet 1800 började nya idéer att spridas över Europa. På tvärs mot upplysningstidens förnuftstro betonades nu istället det egna jagets känslor och förnimmelser, med en nyväckt fascination för naturen, fantasi, andlighet och till och med skräck. Åtminstone är det ungefär så som romantiken brukar beskrivas. Idéströmningen och estetiken som sprang ur två källor, en tysk och en engelsk, och som snart var globalt spridd, från Ryssland i öst till Brasilien i väst. Men vad är egentligen sant om romantiken? Innebar den verkligen ett brott mot 1700-talet eller var den allra mest en naturlig följd av seklets idéer? Hur kommer det sig att den är så manligt kodat, trots att många kvinnliga författare satte avtryck i tiden? Och hur mycket av romantikens tankegods finns kvar i vår egen tid? Säsongsavslutningen av Bildningspodden fördjupar sig i en mytomspunnen epok.

Gäster i studion är Mattias Pirholt och Elisabeth Mansén. Mattias Pirholt är professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, bland annat specialiserad på den tyska och svenska romantiken. Elisabeth Mansén är professor emerita i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik, specialiserad på 1700-talets kulturhistoria.

Lyssna på podden på anekdot.se

 

Om Bildningspodden

Bildningspodden är en del av bildningsmagasinet Anekdot och bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Bildningspodden och Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna.