Om natten i Situation Sthlm

Litteraturforskaren Johan Klingborg, doktorand vid Institutionen för kultur och estetik, berättar om hur den moderna Stockholmsnatten skildras i litteraturen.

I en artikel i Situation Sthlm intervjuas Johan Klingborg och berättar om den speciella skildringen av storstadsnatten i Karin Boyes roman Astarte. När romanen publicerades 1931 hade elektriskt ljus börjat användas mer i staden och med skyltfönsterbelysning, neonskyltar och ljusreklam förändrades Stockholmsnatten.

Boyes roman handlar i stor utsträckning om det elektriska ljusets nattliga konsekvenser för staden och dess innevånare. Den upplysta staden medförde en ökad frihet för människor – men innebar samtidigt en form av styrning av deras rörelsemönster. I artikeln berättar Klingborg också om hur den nya, elektriskt belysta Stockholmsnatten letar sig in i romaner av andra trettiotalsförfattare, som Eyvind Johnson, Artur Lundkvist och Erik Asklund.

Artikeln i Situation Sthlm låter läsaren möta Stockholmsnatten i litteraturen och historien, men också i vår biologi och psykologi. Hur klarar våra kroppar ett samhälle som är mer vaket på natten? Hur används natten i film och musik? Och varför känner många mörkerrädsla?

https://www.situationsthlm.se/tidningsarkiv/

Läs mer om Johan Klingborgs forskning

Fontän och nattljus i Stockholmsnatten. Foto: Jenny Rosen.