Samtal om Oscar Wilde med professor i idéhistoria Elisabeth Mansén, i Kulturstudion

Det finns ett allvar hos Oscar Wilde, som jag har stor respekt och beundran för, säger professor i idéhistoria Elisabeth Mansén i Kulturstudion, SVT.

Oscar Wilde är en författare man kan fastna för på många sätt. När man känner sig utanför eller vilsen, eller i tonåren, man kan fångas av hans vitsighet eller av hans livsöde. Eller bara läsa hans verk för att de är fascinerande att läsa. Elisabeth Manséns intresse för Wilde började med det långa brevet De profundis: Brev från fängelset, som han skrev från fängelset, där han satt dömd för homosexualitet. De profundis översattes till svenska av Mansén 2003.

Han är ju så magnifik och så oerhört välformulerad, så man blir upprymd, glad och förtjust av att läsa honom

Elisabeth Mansén i Kulturstudion, SVT.

Elisabeth Mansén i Kulturstudion, SVT.

En röst för frihet och tolerans

Bokomslag De Profundis Brev från fängelset. Ellerströms förlag 2003.

Wilde har betytt väldigt mycket för homosexualitetens historia och gaykulturens framväxt, säger Mansén i programmet, även med intresset för mode, design och estetik. Han var också så mycket mer. Wildes liv var tätt sammankopplat med hans skrivande och berör många olika ämnen. Att folk ska vara friare och gladare och mer generösa mot varandra är ett budskap som är lika relevant då som nu.

Han var en hårt arbetande och mycket mångsidig författare!

Elisabeth Mansén. Foto: Anekdot Magasin.

Samtalet med Elisabeth Mansén om Oscar Wilde pågår före och efter filmen "The importance of being Oscar Wilde", som visas först i programmet.

Se hela programmet i Kulturstudion här

En känslohistorisk studie

Just nu forskar Elisabeth Mansén på Lord Alfred Douglas känslor för Oscar Wilde. I fyra självbiografier bearbetar Douglas på olika sätt relationen till Wilde.

Läs mer om Elisabeth Manséns forskning