Stipendier till konst- och litteraturvetare

Elin Bergman, konstvetenskap, och Sara Pärsson, litteraturvetenskap, vid Institutionen för kultur och estetik har fått 2-åriga forskningsstipendier från Anna Ahlströms och Ellen Terserus stiftelse.

De nydisputerade forskarna kommer att ägna sig åt två olika projekt.

Elin Bergman
Elin Bergman. Foto: Privat

Elin Bergmans projekt har titeln Det efemära utställningsrummets grönska: trädgårdsideal i konst- och industriutställningarnas parkmiljöer och utställda trädgårdsalster 1866-1930. Det syftar till att bidra med ny empirisk kunskap om utställningsmediets rumsliga gestaltning med särskilt fokus det vegetativa innehållets ordnande och betydelse för upplevelsen. Projektet belyser därmed en förbisedd aspekt av utställningsrummets estetiska uttryck, samt bidrar teoretisk och metodologiskt till metoder för analys av utställningsmediet utifrån ett historiskt källmaterial. Angreppssättet är tvärvetenskapligt och kombinerar konstvetenskapliga, kultur- och mediehistoriska, museologiska och curatoriella aspekter. Elin Bergman har också tilldelats medel från Stiftelsen Gunhild och Sigrid Rossanders donationsfond för en arkivstudie kopplad till postdocprojektet.
Projekttiden är den 1 januari 2025 – 31 december 2026.

Sara Pärsson
Sara Pärsson. Foto: Mats Pärsson

Sara Pärssons projekt har titeln I farstun till folkhemmet. Litterära bostadsskildringar i svenska tidskrifter under 1930-talet. Sara Pärsson disputerade för ett och ett halvt år sedan med en avhandling om skönlitterära skildringar av kvinnan och hemmet i början av 1900-talet. Hon intesserar sig i sin forskning för rumsteori, spatialitet, hemmet, huslighet, genusteori, kvinnohistoria, queerteori, temporalitet, svensk litteratur, 1900-tal, bostäder, arkitektur.
Projekttiden är den 1 juli 2024 – 30 juni 2026.