"Att läsa konstvetenskap har gjort mig mer analytisk och strukturerad"

Martin Romatowski skulle ta en kort paus i yrkeslivet och läsa en termin konstvetenskap. Men han fortsatte ända upp till masternivå och i höst påbörjar han sin doktorandtid vid universitetet i Oslo.

Martin Romatowski framför en kyrkobyggnad i Rom
Martin Romatowski utanför renässanskyrkan Santa Maria Novella i Florens.

Konst och historia har alltid varit stora intressen för mig, och med konstvetenskapen föll alla pusselbitar på plats.

Martin Romatowski

Varför valde du att läsa konstvetenskap?
–Jag hade jobbat i mediebranschen i många år och bestämde mig för att ta en kort paus för att ägna mig åt något som kändes mer meningsfullt och utvecklande. Tanken var från början att läsa grundkursen under en termin, men konstvetenskapen visade sig vara så otroligt kul och rätt att jag knappt fem år senare hade en masterexamen i ämnet.

Martin läste hela sin konstvetenskapliga utbildning, först alltså en kandidatexamen och sedan en masterexamen, vid Institutionen för kultur och estetik på Stockholms universitet.

Vad tyckte du var roligast under din studietid?
–De engagerade och kunniga lärarna inspirerade från dag ett. Deras kunskaper och entusiasm smittade av sig på mig som student. Sedan tycker jag att seminarierna på muséer och i olika historiska miljöer gav mycket. Konsten blev då något mer än text och bilder i en lärobok. När jag studerade på masternivå fick jag också möjligheten att läsa den konstvetenskapliga fördjupningskursen i Rom. Det är ett minne för livet.

Hur har du haft användning av dina studier inom ramen för ditt jobb?
–Jag har blivit ännu mer analytisk och strukturerad vilket jag tror är egenskaper som är användbara i många branscher. På ett personligt karriärplan har studierna lett till jobb på konstvetenskapen på SU med administrativa arbetsuppgifter. Och att jag fick en doktorandtjänst i Oslo och känner mig väl rustad efter åren som student här.

Vad är konstvetenskap för dig?
–För mig är konstvetenskapen en uppsättning analytiska verktyg som öppnar upp konstverk, byggnader och andra typer av fysiska rum, som gör att jag kan förstå deras mening och plats i historien. Det är en portal till andra tider och andra sätt att se på vår omvärld. Sedan är konstvetenskapen också att bli regelbundet exponerad för det estetiskt sköna. Känslan att bli tagen av ett verk som tillkom för flera hundra år sedan kan vara omtumlande.

Har du några tips till den som vill plugga konstvetenskap?
–Mitt tips är att vara öppen för att hitta sin egen väg. Innan jag började läsa konstvetenskap hade jag nog en förenklad bild av att det bara handlar om att dechiffrera de invecklade motiven i gamla målningar. Men ämnet kan vara så mycket mer än det och täcka in alla möjliga former av visuella uttryck genom alla tider. Allt från antika skulpturer till trädgårdskonst och samtida graffiti ryms i ämnet.

På denna sida