Litteraturvetenskap: Viktig studieinformation

Här har vi sammanställt viktig information för dig som ska påbörja dina studier i litteraturvetenskap hos oss.

Att studera på universitet förutsätter självständigt arbete och eget ansvarstagande. För att klara kursens examination krävs förutom deltagande i undervisningen (föreläsningar, seminarier, grupparbete etc.) även mycket läsning, förberedelser och självstudier. Det förutsätter att du på ett aktivt och självständigt sätt läser kurslitteraturen, deltar i diskussionerna, tar ditt ansvar i grupparbeten samt kritiskt bearbetar och reflekterar över kursinnehållet. Den lärarledda undervisningen är ett stöd för att du på bästa möjliga sätt ska kunna uppnå kursens mål och förstå innehållet i den kurslitteratur som tillhör utbildningen. Varken föreläsningarna eller seminarierna kan täcka hela kursinnehållet på ett helt uttömmande sätt. De behöver kompletteras med studier på egen hand.

Till varje undervisningstillfälle förväntas du ha läst kurslitteraturen som finns angiven i lektionsplaneringen. På så vis kommer du och dina kurskamrater att ha en gemensam grund att stå på vid de tillfällen då ni arbetar tillsammans. Tänk på att införskaffa litteraturen i god tid och gör gärna ett eget ”lässchema” som fungerar med livet utanför studierna.

 

Om du har frågor om registrering, avbrott, studieintyg eller något annat praktiskt som rör dina studier, kan vår kursadministratör lotsa dig rätt: expedition.ike@su.se

Svar på många frågor inför kursstart hittar du på institutionens hemsida:

Under utbildningen

För frågor som rör planering av kurser och studier eller andra frågor om litteraturvetenskap på universitetet kan du kontakta studievägledaren:

studievagledare.ike@su.se

 

Viktig information om kursen såsom schema, kursplan och litteraturlista hittar du här på kurssidan på vår hemsida två månader före kursstart.

Mer information om kursen liksom kommunikation under kursens gång finner du på en kurssida i lärplattformen Athena, som du loggar in på med ditt universitetskonto. Kurssidan blir tillgänglig när du har registrerats på kursen. Vi förutsätter att du kontinuerligt tar del av informationen i kurssidan på Athena.

 

För att veta vad som gäller för din kurs bör du läsa kursplanen, betygskriterierna och litteraturlistan noga före kursstart. I kursplanen regleras kursens innehåll och förväntade studieresultat, dvs. de mål du ska uppfylla för godkänt betyg. Kursens betygskriterier ger mer utförlig information om vilka krav som ställs för varje betygssteg. Om kursen är indelad i delkurser får du betyg på varje delkurs och ett slutbetyg på hela kursen. Information om hur betyg vägs samman ges i kursplan och betygskriterier.

Under rubrikerna ”Undervisning” och ”Kunskapskontroll och examination” i kursplanen får du veta vilka undervisningsformer, närvarokrav och examinationsformer som gäller för din kurs samt vilka övriga krav som du måste uppfylla för att få godkänt på kursen. Var särskilt uppmärksam på eventuella närvarokrav. Om kursen har ett närvarokrav måste det vara uppfyllt för att du ska få ett godkänt betyg.

I litteraturlistan framgår vilken litteratur som tillhör kursen och vilka texter som finns tillgängliga digitalt via Athena. Övrig litteratur måste du köpa eller låna på bibliotek. Senast en vecka före kursstart publiceras en lektionsplanering på Athena som tydliggör vilken litteratur som ska läsas inför varje lektionstillfälle.

 

Examinationen utgår alltid från kursens förväntade studieresultat. Det som bedöms är de förmågor du har visat prov på under kursen och som kommer till uttryck i examinationsuppgiften. Vid all examination är det viktigt att du följer instruktioner om utformning, omfång, litteraturhänvisningar etc. Läs tentainstruktionerna och frågorna noga. Glöm inte heller att korrekturläsa dina svar innan du lämnar in dem. Blanka eller ofullständiga svar ger ett underkänt betyg.

Rättningstiden är normalt 15 arbetsdagar från inlämningsdagen. Besked om betyg ges via Athena eller per mejl.

  • Salstentor: Du måste själv anmäla dig till salstentor. Tidsgräns kommuniceras i Athena. Anmälan gör du på webben:
    student.ladok.se/student/loggain
    Tänk på att du måste kunna visa giltig legitimation i skrivsalen. Stockholms universitet har särskilda regler för salstentor och det är viktigt att du läser dessa före tentan:
    su.se/utbildning/studera-vid-universitetet/tentamen
  • Hemtentor: Ingen anmälan krävs. Hemtentan publiceras i normalfallet på Athena i anslutning till sista lektionstillfället. Det framgår av schemat när du senast måste lämna in hemtentan. Inlämning sker via Athena. Vi rättar inte hemtentor som lämnas in för sent.
  • Andra examinationsformer: Du får instruktioner och information om inlämningstider av läraren vid kursstart.

Om du har blivit underkänd eller inte deltagit vid ordinarie examinationstillfälle ges varje termin en möjlighet att skriva omtenta. Det framgår av schemat när denna genomförs. Två gånger per år (i januari och augusti) finns möjlighet att skriva en uppsamlingstenta om du har hemtentor kvar sedan tidigare terminer. Du måste alltid anmäla dig för att skriva uppsamlingstenta. Mer information ges via institutionens hemsida eller av studievägledaren.

 

Betyg sätts av en av institutionen utsedd examinator som vanligtvis är densamma som kursens lärare. Vid bedömningen tillämpas i normalfallet en sjugradig betygsskala. För att du ska få ett godkänt betyg på kursen måste samtliga examinationsuppgifter ha fått minst det lägsta godkända betyget, dvs. E eller G.

Examinators betygsbeslut kan inte överklagas. Du kan alltså inte begära en medbedömning eller second opinion. Däremot har du rätt till en motivering av betyget om du inte har fått det. Om du menar att ett fel har begåtts vid betygssättningen kan du också be att examinator omprövar betyget.

Betyget Fx är ett underkänt betyg och betyder inte alltid att du kan uppnå godkänt betyg genom att göra en komplettering. Ifall det är möjligt och vilka villkor som då gäller anges i kursplanen (under ”Kunskapskontroll och examination”, punkt f.). På majoriteten av våra kurser kan betyget Fx inte kompletteras upp till godkänt betyg. I stället måste du skriva en omtenta.

 

Som student vid Stockholms universitet har du ett stort ansvar för dina egna studier. Som en del i ditt ansvar ingår att känna till de regler som finns för studier, examination och för att vistas i lokaler och utnyttja resurser. Enligt de regler som gäller för universitetet får disciplinära åtgärder bland annat vidtas mot student som:

  • med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas,
  • stör eller hindrar undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen.

Skriftliga uppgifter ska vara självständigt och individuellt formulerade. Du får inte använda formuleringar eller tankegångar från någon annan utan att ange källan (detta gäller även texter som du själv skrivit och lämnat in eller publicerat i ett tidigare sammanhang). Andras texter kan exempelvis utgöras av kurslitteratur, texter du funnit på nätet eller en studiekamrats hemtentamen. Om du inte anger källan är det plagiat/självplagiat och betraktas som fusk. Direkta citat ur källor ska markeras. Källhänvisningar, inklusive sidhänvisning, ska göras vid citat, referat och när du anför specifika uppgifter ur en källa, antingen i en fotnot eller inom parentes (t.ex. Johansson 1973, s. 5). Alla skriftliga uppgifter kontrolleras genom textjämförelseverktyget Urkund i syfte att upptäcka plagiat. Om du är osäker på vad plagiat innebär, kontakta din lärare eller studievägledaren:

studievagledare.ike@su.se

Att skriftliga uppgifter ska vara självständigt formulerade innebär också att du inte får låta någon annan formulera uppgifter åt dig eller skriva uppgifter i samarbete med någon annan, annat än när instruktionerna uttryckligen anger att det rör sig om en gruppuppgift eller att samarbete är tillåtet. Fusk, plagiat och andra disciplinärenden behandlas i Stockholms universitets disciplinnämnd. Påföljden kan bli varning eller avstängning för en tid av 1–6 månader. Information om Stockholms universitets regler för examination och disciplinärenden finns på Stockholms universitets hemsida:

Regelboken

Lärare är skyldiga att anmäla grundad misstanke om fusk till rektor och disciplinnämnden.

 

Kursplanen, betygskriterierna och litteraturlistan beslutas terminen före kursstart och kan inte ändras under pågående kurs. Efter varje termin gör vi en översyn av kursen och vi behöver återkoppling från dig för att kursen ska bli så bra som möjligt. Dina åsikter är mycket värdefulla för oss. Du kan meddela oss under kursens gång eller vid kursvärderingen som vi ber dig göra i slutet av kursen.

 

Många av våra kurser har ett språkkrav i betygskriterierna. Detta språkkrav ser ofta ut på följande sätt:

För de godkända betygen finns ett generellt kriterium, nämligen att skriftliga uppgifter ska ha en tydligt urskiljbar disposition och vara formulerade enligt grundläggande språkliga normer för svensk sakprosa och språkriktighet.

Det innebär till exempel att du måste kunna skriva texter som har tillräckligt god struktur för att vara lättbegripliga för läsaren och du måste också behärska svenska språket på olika nivåer: stavning, böjning, ords och konstruktioners stilvärde, skiljetecken och meningsbyggnad. Du måste alltså redan från början ha relativt god förmåga att skriva den typ av svenska som man möter i texter i samhället (sakprosa), dvs. av annat slag än skönlitteratur.

 

Studie- och språkverkstaden erbjuder hjälp med bland annat studieteknik, att tala inför grupp, skrivuppgifter, studieteknik för studenter med dyslexi m.m. De erbjuder föreläsningar,
seminarier, kurser eller individuell hjälp.

Studie- och språkverkstaden

Om du har en varaktig funktionsnedsättning och behöver stöd under din utbildningstid ska du i god tid ansöka om detta genom Nais:

Nais student

Meddela även institutionens studievägledare inför kursstart vilken anpassning du är i behov av så att det finns möjlighet att ordna med det praktiska i tid. Studievägledaren kommer i sin tur att kontakta kursens lärare om vilket stöd du behöver.

Mer information om det stöd som erbjuds vid Stockholms universitet:

Studera med funktionsnedsättning

 

Alla anställda och studenter vid Stockholms universitet ska behandlas lika och bemötas med respekt oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning eller funktionshinder. Om du känner att du som student blir orättvist behandlad, diskriminerad eller utsatt för trakasserier ska du vända dig till institutionens kontaktpersoner för likabehandling, prefekt eller till Stockholms universitets jämlikhetssamordnare som bland annat utreder misstankar om trakasserier och diskriminering.

Kontaktuppgifter på vår hemsida

 

Kontakt

Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen, Teatervetenskap
Litteraturvetenskap

Sök bland våra utbildningar