Doktorandkurser

På den här sidan hittar du doktorandkurser som anordnas av Institutionen för organisk kemi. Vissa av kurserna är obligatoriska, andra är valbara. Planeringen av kurser bör ske i samband med inrättandet av din individuella studieplan (ISP).

På Kemiska sektionens webb hittar du information om andra kurser inom kemiämnet, dock bara på engelska:

Kemiska sektionens engelska sida

 

Obligatoriska kurser

Följande kurser är obligatoriska. 

Undervisning i kemi vid Institutionen för organisk kemi (2 ECTS)

Den här forskarutbildningen är för doktorander i kemi med liten eller ingen erfarenhet av undervisning, och är inriktad på undervisningsuppgifter som assistenter som leder laborationer, övningar eller handleder masterprojekt.

Denna kurs måste tas under de första tre terminerna av din doktorsexamen.

Samordnare: Nicole Pamme, (MMK), HT varje år, men nästa gång VT 2024.
Utbildningsplan:  KO41001 (234 Kb)  

Vetenskapsfilosofi och etik vid Institutionen för organisk kemi (3 ECTS)

Detta är en introduktionskurs om vetenskapsfilosofi och om god forskningssed. Kursen innehåller föreläsningar av inbjudna talare, gruppdiskussioner och skriftliga uppgifter.

Denna kurs måste tas under de första tre terminerna av din doktorsexamen.

Samordnare: B. Martín-Matute, HT varje år.
Utbildningsplan:  KO41002 (233 Kb)

Skrivvetenskap vid Institutionen för organisk kemi (3 hp).

I denna kurs kommer doktoranderna att utveckla sin skicklighet i att skriva vetenskapliga artiklar och rapporter på engelska. Ämnen inkluderar: i) Skapa en artikelöversikt; ii) Skriva avsnittsspecifika ämnen (experimentdel, inledning, resultat och diskussion, slutsatser); iii) Principer för bra skrivande; och iv) Skrivstil. Kursen omfattar föreläsningar av inbjudna talare och skriftliga uppgifter.

Denna kurs måste tas under de första tre terminerna av din doktorsexamen.

Samordnare: B. Martín-Matute, VT varje år.

Utbildningsplan:  KO41003 (235 Kb)

Kommunikationsvetenskap/Arrheniusseminarium vid Institutionen för organisk kemi (1 ECTS).

Kursen är inriktad på muntliga presentationer och posterpresentationer av kemiforskning för doktorander. Diskussioner och presentationer kommer att fokuseras på hur muntliga presentationer organiseras och ger allmänna råd om hur man förmedlar ett budskap.

Denna kurs måste tas under de första tre terminerna av din doktorsexamen.

Samordnare: Nicole Pamme (MMK), VT varje år.
Utbildningsplan:  KO41004 (229 Kb)

Allmän organisk kemi (10 ECTS)

Syftet med kursen är att ge studenterna en bred förståelse för organisk kemi. Kursen ger studenterna en allmän introduktion och grundläggande förståelse för områden som kemisk bindning, beräkningskemi, spektroskopi, röntgenstrukturanalys, katalys, fotoredoxkemi, organokatalys, grön & hållbar kemi, kemisk biologi, datorstödd litteratursökning och datorstödd syntesplanering.

Denna kurs måste tas så snart den ges.

Samordnare: P. G. Andersson, HT var 1-2 år.
Utbildningsplan:  KO40001 (236 Kb)

Första hjälpen-kurs (1 ECTS)

Syftet med kursen är att ge en introduktion till första hjälpen. Kursen är obligatorisk för alla doktorander och rekommenderas för alla andra forskare och personal vid Institutionen för organisk kemi.

Denna kurs tas det första året av din doktorsexamen.

Samordnare: B. Martín-Matute, 1-2 gånger per år.
Utbildningsplan:  KO40007 (233 Kb)

 

Valbara kurser vid institutionen

Kurserna nedan är valbara.

Avancerad organisk kemi (15 ECTS)

Denna kurs i avancerad organisk kemi betonar de viktigaste aspekterna av reaktivitet inom området organisk syntes. Studenterna ska få en djupare mekanistisk förståelse för organiska reaktioner samt en bredare kunskap om organisk reaktivitet.

Samordnare: P. G. Andersson
Utbildningsplan:  KO40002 (232 Kb)

Advanced Catalysis by Transition Metal Complexes (10 ECTS)

I denna kurs kommer doktorander att utveckla sin färdighet i metallorganisk katalys mot organisk syntes. Utöver föreläsningarna kommer doktoranderna att utveckla sin färdighet i att läsa och sprida moderna organometalliska forskningsartiklar, samt att diskutera och föreslå reaktionsmekanismer i övningsklasserna.

Koordinator: B. Martín-Matute, HT varje år.
Utbildningsplan:  KO40004 (234 Kb)

Praktisk NMR-spektroskopi för organiska kemister (7,5 ECTS)

Efter avslutad kurs ska doktoranden kunna utföra NMR-experiment och tolka NMR-spektra från organiska molekyler.

Samordnare: G. Widmalm, VT varje år.
Utbildningsplan:  KO40005 (229 Kb)

Frontiers in Organic Chemistry (7,5 ECTS)

Syftet med kursen är att komplettera utbildningen i organisk kemi med exponering för ett icke-relaterat forskningsämne till studentens huvudaktivitet, och förstärkning av mjuka färdigheter som komplement till den tekniska träningen. Det alternativa forskningsämnet, som är centralt för utvecklingen av undervisningen i denna kurs, syftar till att förbereda studenten för kommande yrkesmöjligheter efter doktorsexamen.

Samordnare: J. Samec, VT varje 1-2 år.
Utbildningsplan:  KO40010 (235 Kb)

Tillämpad Läkemedelskemi (2 ECTS)

Denna kurs i medicinsk kemi betonar de viktigaste begreppen inom det medicinska området kemi. Studenterna kommer att få en djupare förståelse för begrepp inom medicinsk kemi och hur modernt syntetisk metodik kan användas för att framställa läkemedelskandidater inom olika terapiområden. Dessutom kommer vi att erbjuda en processkemidel, inklusive nya teknologier som flödeskemi. Tonvikten kommer att ligga på verkliga exempel, fallstudier kommer att presenteras i varje avsnitt.

Samordnare: B. Martín-Matute, vart annat år. Nästa gång VT 2024.
Utbildningsplan:  KO40011 (232 Kb)

Fysisk Organisk Kemi (12 ECTS)

Syftet med kursen är att komplettera utbildningen i organisk syntes och katalys med ett avancerat perspektiv på det fysiska ursprunget till kemisk reaktivitet i organiska molekyler.

Samordnare: Fahmi Himo, VT varje år.

* Kursplan finns i Ladok och Athena.

Katalys för en hållbar framtid (2 ECTS)

Kursen "Catalysis for Sustainable Future" syftar till att täcka heterogena katalysgrunder och nya framsteg inom utvecklingen av katalytiska material, från deras synteser till deras tillämpning i reaktioner som omformning och hydrering, nödvändiga för att producera väte och andra energibärare som ammoniak och metanol.

Samordnare: B. Martín-Matute, varje 1-2 år. Nästa gång januari 2024.

* Kursplan finns i Ladok och Athena.
 

 

Andra kurser

Vad händer efter doktorsexamen? (1,5 ECTS)

En karriärutvecklingskurs för doktorander och postdoktorer vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Kursämnen inkluderar arbetsmarknaden för doktorer, identitet och modernt arbete, nätverkande vid konferenser och andra evenemang, CV:n och personliga brev (akademiska vs icke-akademiska), LinkedIn som ett karriärforskningsverktyg och intervjuer.

Nästa gång: VT 2024

Kontakta: Justyna Hampel

Naturvetenskaplig utbildning och genus (7,5 ECTS)

Syftet med kursen är att belysa hur genus samverkar med vetenskaplig kunskap, gemenskaper och praxis. Seminarierna kommer att arbeta genom olika platser där genusdimensioner påverkar vetenskap, teknik, teknik och matematik.

Mer information på engelska.

 

Naturvetenskaplig utbildning och genus (3 ECTS)

En introduktion till genusteori samt en introduktion till kritiska studier av vetenskap, där eleverna kommer att engagera sig i gemensam kunskapsutveckling genom peer-to-peer-lärande. Kursen förbereder deltagarna för att fundera kring genus som går bortom fokus på enbart kvinnor till flera kön och genuspraxis.

Mer information på engelska.

 

Ett e-postmeddelande skickas till studenterna av samordnarna eller studierektor med besked om kommande kurser, såväl som alla andra kurser som kan erbjudas. För ytterligare information kontakta belen.martin.matute@su.se.

 

Kontakt

Studierektor för forskarutbildningen
På denna sida