Under forskarutbildningen

Under forskarutbildningen ska totalt 60 högskolepoäng (ECTS) fördjupningskurser genomföras. Forskarutbildningsledaren ansvarar för att institutionens webbplats uppdateras med ett schema över tillgängliga kurser vid institutionen.

Institutionen för organisk kemi tillhör den naturvetenskapliga fakulteten. På deras webb hittar du allmän information om din utbildning på forskarnivå.

Naturvetenskapliga fakultetens information till doktorander

 

Allmän studieplan (ASP)

Här finner du allmänna studieplaner för utbildning på forskarnivå i organisk kemi.

Allmän studieplan 2020-11-16 (251 Kb)

Allmän studieplan 2017-06-12 (264 Kb)

 

Individuell studieplan (ISP)

För varje doktorand ska en individuell studieplan (ISP) upprättas och lämnas in senast 1-2 månader efter studiestart. Studieplanen uppdateras en gång per år (normalt i november); detta initieras av studierektorn som ansvarar för att distribuera den senaste versionen av blanketten. Blanketterna fylls i av doktoranden och handledaren tillsammans och signeras sedan av student, handledare och biträdande handledare. ISP är godkänd av rektor för forskarutbildningen.

 
  1. Enligt beslut av institutionsstyrelsen ska doktoranden och dennes handledare senast två månader efter startdatumet lämna in en Individuell Studieplan (ISP) till studierektorn för forskarutbildningen. ISPn ska undertecknas av doktoranden, handledaren och medhandledaren. Doktoranden och studierektorn träffas sedan för att försäkra sig om att ISPn är förstådd och överenskommen av doktoranden. Studierektorn kommer sedan att acceptera ISPn.
  2. Doktoranden ska varje år, för närvarande senast den 15 november, lämna in en uppdaterad ISP till studierektorn, som kommer att läsa den och sedan ha en diskussion med doktoranden. ISP bör ha reviderats av handledaren och medhandledaren innan möte med studierektorn. Vid detta möte diskuteras olika aspekter av utvecklingen av program/studier för doktoranden. Vid behov kommer studierektorn kalla till möte med doktoranden tillsammans med handledaren och medhandledaren.
  3. Doktoranden ska inom 18 månader från antagningsdagen ha fullgjort alla obligatoriska kurser.
  4. Andra kurser som krävs för att uppfylla kravet på 60 hp bör väljas av doktoranden i samarbete med sin handledare och vara godkända av studierektorn enligt instruktionerna i blanketten Course accrediting. Kurserna ska vara på avancerad nivå eller specifika doktorandkurser. Max 15 hp får tillgodoräknas eller överföras för kurser som tagits innan de antogs som doktorand. De kurserna kan inte ingå i de poäng som krävs för antagning till doktorandprogrammet. Använd blanketten Course accrediting för att ansöka. Studierektorn bestämmer hur många poäng vara ackrediterad för en specifik kurs och se till att den registreras i LADOK.
  5. Halvtidskontrollen, som bör ske 22-26 månader efter godkännande, är ett evenemang för att stödja doktoranden i hennes/hans studier. Doktoranden och hennes/hans handledare bör kontakta föreståndaren för att föreslå ett datum för det seminarium som doktoranden elev ska ge, samt föreslå opponent. Denna kontakt föreslås tas minst fyra arbetsveckor före datumet. Handledaren bör kontakta opponenten, samt koordinera slutdatum för seminariet, efter överenskommelse med rektor/ämnesansvarig och doktoranden. Tre arbetsveckor före seminariet ska doktoranden lämna en skriftlig rapport i samma format som doktorsavhandling, till rektor/ämnesansvarig, som kommer att läsa och kommentera den inom en vecka. Studierektorn kan delegera detta till en annan handledare vid institutionen. De handledare och bihandledare förväntas ha stöttat skrivandet av rapporten, eftersom detta är en av lärandeaktiviteterna för doktoranden. Den slutliga versionen av rapporten ska skickas till opponenten, studierektorn/ämnesansvarig minst en arbetsvecka före seminariet. Vid detta seminarium har studierektorn/ämnesansvarig, de två handledare och så många doktorander, PI:er och postdoktorer som möjligt bör vara det närvarande. Efter seminariet är studierektorn/ämnesansvarig, opponenten och den handledare träffas för att diskutera styrkorna och svagheterna med seminariet och rapporten. Studierektorn informerar då doktoranden och det förväntas att handledaren hjälper doktoranden att göra de rekommenderade förbättringarna, varefter rapporten ges till studierektorn för slutgiltigt godkännande. Halvtidskontrollen kommer att dokumenteras i blanketten Half-time report och registreras i LADOK av studierektorn. Om doktoranden vill, kan halvtidskontrollen ske med samma format och formaliteter som en licensexamen. Om studierektorn har en intressekonflikt med en student, kommer studierektorn att ersättas av prefekt eller vice prefekt.
  6. Sex månader före planerat datum för doktorsavhandling bör doktoranden kontakta studierektorn och skicka in en lista över publikationer/manuskript som han/hon kommer att basera avhandlingen på, med hjälp av blanketten Contributions to publications in PhD thesis. Vid det här laget  bör doktoranden ha alla poäng som krävs, eller åtminstone inom två månader. Handledaren bör samtidigt informera studierektorn om föreslagen motståndare, som redan bör vara kontaktad, och en betygsnämnd. Det rekommenderas att doktoranden kontaktar SUB, Universitetsbiblioteket, så snart disputationsdatum är registrerat i Disputationskalendern. Vid möte med studierektorn senast 6 månader före avhandlingen kommer ett datum att fastställas för inlämning av avhandlingen till studierektorn (se punkt 8).
  7. Om det godkänns av studierektorn ska handledaren bekräfta datumet med opponenten, men bör även kontakta de föreslagna betygsnämndsledamöterna. Om de alla accepterar, ska handledaren fylla i disputationsblanketten och skicka den till studierektorn, som efter att ha kontrollerat den vidarebefordrar den till prefekten som i sin tur skickar den till naturvetenskapliga fakulteten.
  8. Senast nio arbetsveckor före disputationen och i enlighet med punkt 6 ska doktoranden ge en kopia av avhandlingen till studierektorn/Ämnesansvarig. Handledare och bihandledare förväntas ha läst och kommenterat avhandlingen innan detta. Ämnesansvarig kommer inom en vecka att läsa och kommentera avhandlingen helst i ett möte med doktoranden. Ämnesansvarig kommer även att kontrollera avhandlingen för plagiat.
  9. Doktoranden ska senast fem veckor före disputationen lämna in manuskript till tryckeriet.
  10. Doktoranden bör spika avhandlingen senast tre veckor före avhandlingsdatum.
 

För doktorandblanketter, se vår engelska sida.

 

Disputation

Information om hur du planerar din disputation finns högre upp på denna sida, under Tidsplan för doktorandprogrammet, punkterna 6-10.

Riktlinjer angående utformning av doktorsavhandlingar

Naturvetenskapliga områdets handledning gällande utformandet av doktorsavhandlingar

Disputationsregler

Regler för utbildning och examination på forskarnivå

Blankett

Du finner disputationsblanketten på Naturvetenskapliga fakuletens webbsida Riktlinjer rörande disputationer:

Riktlinjer rörande disputationer

 

Doktorandhandbok

Den här handboken är avsedd för såväl doktorander som deras handledare och innehåller användbar information om de flesta av de olika aspekterna av forskarutbildningen vid Institutionen för organisk kemi.

PhD Handbook – Department of Organic Chemistry (på engelska).

 

Scientific Department Meetings (SDM)

Institutionen anordnar tio stycken Scientific Department Meetings (SDM) per år. Träffarna äger rum en gång per månad i Magnélisalen och är öppna för hela avdelningen. Närvaro är obligatorisk för doktoranderna.

Varje möte inleds med allmän information om forskarutbildningen samt relevant information om säkerhet, seminarier, disputationer, administration, kurser, introduktion av nya medarbetare etc. Därefter följer tre till fyra korta presentationer (15 minuter) av doktoranderna, med fokus på deras nuvarande forskningsprojekt. Varje presentation följs av en öppen frågestund där auditoriet (40–50 personer) kan diskutera och kommentera projektet. Presentationerna förbereds och repeteras normalt inom studentens forskargrupp och formativ feedback ges av handledarna efter SDM-presentationen.

Det uppdaterade schemat för SDM skickas regelbundet via e-post av Abraham Mendoza.

 

Doktorandråd

Doktorandrådet identifierar problem, påverkar SU och lyfter frågor som är viktiga för studenter och doktorander.

Ordförande: Tautvydas Kireilis
Vice ordförande: Daria Lebedeva
Fakultetsrepresentant: Beatriz Meana Baamonde
Kassör: Joannes Peters
Miljö och jämställdhetsrepresentant: Linus Johansson Holm
Miljö och jämställdhetsrepresentant: Pedro Tortajada

 

Kontakt

Studierektor för forskarutbildningen
På denna sida