Lycka till i Forskar Grand Prix Pelle Pelters!

Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på bara fyra minuter? Vi passade på att ta vår representant Pelle Pelters på pulsen inför Stockholms deltävling 29 september i årets upplaga av Forskar Grand Prix, som du kan se live via stream. Vinnaren går vidare till den stora riksfinalen på Vasateatern i Stockholm den 23 november. 

Foto på Pelle Pelters
Foto: Vetenskapens Hus

 

 

Hur känns det? Är du taggad?

–Det känns väldigt pirrigt, en riktig skräckblandad förtjusning. Jag menar, när försöker vi annars förklara vad vi håller på med på bara fyra minuter och dessutom för gymnasieungdomar? Visst märker jag att jag blir alltmer taggad ju närmare dagen kommer, samtidigt som jag är helt säkert på att jag inte kommer att behöva något glaubersalt när dagen är där, om jag får säga så.

 

Hur laddar du upp?

–Genom att gå genom hela presentationen i mitt huvud och IRL, verkar som om jag bor med den just nu. Igår var jag på gymmet med ett konstant ljudspår av ”Hej, jag heter Pelle och i min forskning utvecklar jag ett teoretiskt tankesätt om hälsa” i huvudet. Vet inte om det krävs så mycket mer speciell uppladdning än så.

 

Vad är det i din forskning du ska prata om? 

–Väldigt kort går det ut på att medvetandegöra att folk har olika idéer om vad hälsa handlar om samtidigt som vi – gamla vanevarelser som vi är – ofta tror att alla tänker som jag. Jag vill utveckla en lättillgänglig men ändå komplex approach för att få, mest professionella hälsoarbetare, att tänka till och ta reda på vad den man pratar med har för egna idéer. Detta för att öka förståelsen för varandra och i längden möjligheten att påverka personens hälsa på ett för denne positivt sätt.

 

Har du några särskilda knep för att fånga publiken?

–Oj, vet inte. Jag är min egen presentation, tror jag, och satsar en del på kroppslig presens och ett exempel som jag genomgående ska köra på för att förtydliga saker och ting.

 

Hur skulle det kännas att gå vidare till Riksfinalen?

–Alltså helt ärligt tänker jag lite mer olympiskt just nu. Om jag får till det att förklara det jag vill prata om för de där kidsen blir jag sjukt glad. Sen hoppas jag ju givetvis att jag inte kniper en tysk placering i denna ESC för forskare.

 

Om Pelle Pelters

Pelle Pelters är hälsopedagog och hälsosociolog och hens forskning kretsar kring frågan “Vad är den goda hälsan?” Länk till forskningsprojektet:

Hälsoidentitet - sjukdomsidentitet, en forskningsöversikt 

 

Vad?

Pelle Pelters deltar i Forskar Grand Prix, Stockholms deltävling. De tävlande ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på fyra minuter! Publiken, som består av elever i åk 7-9 och gymnasiet, röstar tillsammans med expertjuryn fram en vinnare som går vidare till riksfinalen den 23 november.

Var och när?

Oskar Kleins Auditorium, AlbaNova universitetscenter, Roslagstullsbacken 21, på ForskarFredag den 29 september 15:00 - 16:00.

Livestream

Följ forskarfredag och Stockholm deltävling i Forskar Grand Prix via denna livestream

Medverkande forskare

Maria Chloi Katrougkalou, KTH
Inga Koszalka, Stockholms universitet
Giulia Lorenzon, Karolinska Institutet
Johanna Mayer, Karolinska Institutet
Pelle Pelters, Stockholms universitet
Nelson Sommerfeldt, KTH

Jury

Malin Attefall, SVT
Tom Britton, Stockholms universitet
Linda Söderlindh, KTH

 

Läs mer om Stockholms deltävling i Forskar Grand Prix 2023

Läs mer om ForskarFredag