Simon Granbohm

Studievägledare och internationell samordnare, som jobbat i tio olika länder, varit ungdomspolitiker, och har ett stort intresse för byggnadsvård och att renovera möbler.

Jag stöter fortfarande på situationer som utmanar och därmed utvecklar mig, och det är essentiellt för mig för att tycka arbetet är kul. 

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att lösa problem och förklara komplexa processer på ett pedagogiskt sätt för att underlätta vardagen för våra studenten och medarbetare är något som jag tycker är kul. Att få hjälpa människor har alltid varit en drivkraft! Efter två år som medarbetare på institutionen för pedagogik och didaktik så stöter jag fortfarande på situationer som utmanar och därmed utvecklar mig, vilket är essentiellt för mig för att tycka arbetet ska vara kul. Frihet under ansvar är också en av anledningarna till att jag trivs bra på vår institution.

Vad gör du på fritiden?

– Tillbringar mestadels av min tid med mina vänner och familj. Byggnadsvård är intresse som växt fram under de senaste åren i samband med att jag drog igång en fullskalig renovering av min 2:a i Telefonplan sommaren 2021. Så köper och restaurerar äldre/trasiga möbler vilket för mig är en form av meditation när man arbetar framför en dator större delen av dagarna, att det ger en del extrainkomster också är kul! Åker så ofta jag kan till familjens lantställe som ligger utanför Molkom i Värmland, detta är ett av få ställen där jag kan slappna av och samla energi.

Under gymnasietiden blev jag inröstad i ungdomsfullmäktige i Karlstad, där jag kunde lyfta frågor som rörde ungdomarna i Karlstad vilket var ett givande uppdrag.

Det här visste ni inte om mig!

– Under gymnasietiden blev jag inröstad som ungdomsfullmäktige i Karlstad, där jag kunde lyfta frågor som rörde ungdomarna i Karlstad vilket var ett givande uppdrag (bjuder på en bild).

Har du en bok som inspirerar dig?

– Har blivit inspirerad av många böcker men om jag skulle ge ett boktips så är ”Konsten att vara snäll” av Stefan Einhorn en gammal favorit. Under min tid på SYV-programmet så var en av mina favoriter ”Ritualisering och sårbarhet - ansikte mot ansikte med Goffmans perspektiv på social interaktion” vilket jag tycker sätter ord på många olika typer av interaktioner människor emellan.

Studie- och karriärvägledare, Institutionen för pedagogik och didaktik

– I min roll som studievägledare består mina arbetsuppgifter bland annat av studie- och karriärvägledning för de studenter som går Kandidatprogram i pedagogik och folkhälsovetenskap samt för de lärarkurser som ges av vår institution. Jag samordnar särskilt pedagogiskt stöd, handlägger ansökningar om tillgodoräknande och delger beslut, ger vägledning och information åt presumtiva, nuvarande och tidigare studenter.

– I min roll som internationell samordnare har jag ett helhetsansvar för de frågor som rör internationalisering på vår institution och rapporterar till vår prefekt. Jag är kontaktperson mot partneruniversitet, förbereder avtal åt prefekt och är ansvarig över digitaliseringsprocessen av Erasmus+ på vår institution. Jag vägleder och informerar våra studenter, medarbetare och forskare kring de internationella möjligheterna som finns tillgängliga via olika typer av ramverk, mestadels Erasmus+.

Bakgrund innan du började på IPD?
– Två veckor efter examen på hotell och restaurangprogrammet så begav jag mig utomlands för att få erfarenhet och nya perspektiv. Fram tills jag började studera studie- och yrkesvägledarprogrammet 2017 så har jag arbetat i 10 olika länder med diverse yrken. Jag har även besökt ett 40-tal olika länder och jag ser fram emot att besöka ännu fler!

– Innan jag kom till institutionen för pedagogik och didaktik arbetade jag på Folkuniversitetet som Studie- och karriärvägledare. Genom att använda mig av olika samtalsmetoder i det professionella samtalet som till exempel motiverande samtal, inta ett empatiskt förhållningssätt och aktivt lyssnade kunde jag, tillsammans med deltagaren identifiera hens behov av kompetensutveckling och därmed göra en individuell handlingsplan för att stärka dennes position på arbetsmarknaden. Under min tid på Folkuniversitetet så har jag, tillsammans med mina kollegor hjälpt 100-tals människor att komma vidare mot ett nytt arbete eller studier. Min utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet har hjälp mig mycket i mitt nuvarande arbete där jag möter människor med olika behov, från olika bakgrunder och olika kulturer.

På denna sida