Rodan Wettstam, campusstudent

Rodan Wettstam är campusstudent på Studie- och yrkesvägledarprogrammet.

Jag ville bli den person som jag saknade i mina yngre dagar, en studie- och yrkesvägledare som är där för eleverna och som syns.

Rodan Wettstam, student Stockholms universitet
Rodan Wettstam, Stockholms universitet

Varför valde du Studie- och yrkesvägledarprogrammet?

– Jag valde studie- och yrkesvägledarprogrammet p g a avsaknaden av en studie- och yrkesvägledare under min skolgång. När jag valde att skola om mig och sökte på nätet kring sociala samt samhällsgivande yrken var studie- och yrkesvägledare ett av de flera alternativ som dök upp. Efter att ha läst lite om studie- och yrkesvägledning så förstod jag att jag missat ut på mycket under min skolgång, jag hade inte fått något intryck av min studie- och yrkesvägledare i skolan och har därför inga minnen om någon jag kunde vända mig till kring studie- och yrkesrelaterade frågor.

– Jag ville bli den person som jag saknade i mina yngre dagar, en studie- och yrkesvägledare som är där för eleverna och som syns. En vägledare som kunde ha hjälpt mig på traven och sett till att jag hamnat rätt lite tidigare och hjälpt mig inse att det inte alls var omöjligt att följa de planer jag hade just då. Maybe it was meant to be, för nu springer jag sista spurten på utbildningen och älskar varje minut!

Utbildningen ges både som campus och distansvariant och du går på campus - varför valde du campusvarianten? Vad finns det för för-/nackdelar?

– Jag påbörjade utbildningen först genom distans, men även campus hade distans just p g a covid-19. När år 2 var runt hörnet ville jag dock uppleva campuslivet, jag ville se byggnaderna, folket som gick på Stockholms universitet, uppleva klassrum och lärare som stod framme vid föreläsningar. Jag ville helt enkelt tillbaka till skolan och tycker att Campusvarianten verkligen uppfyllt alla punkter.

– Det är så härligt att få komma på plats och få prata med sina klasskamrater. Det är det lilla extra som prat vid raster, diskussioner efter föreläsningar och seminarium som jag hade saknat, som jag tyvärr inte upplevde var densamma genom distansvarianten.

Jag vill jobba med studie- och yrkesvägledning i skolmiljö. Jag upplever att vi som studie- och yrkesvägledare kan ha en stor och positiv påverkan på individer som startar sina resor in i senare skede av studier och början på arbete, men som byggs på redan i ung ålder! 

Är det något som är speciellt för programmet, tror du? Är det något man ska vara förberedd på när man börjar på programmet?

– Innan jag påbörjade utbildningen hade jag egentligen ingen koll på hur viktig rollen som studie- och yrkesvägledare var. Vi spelar ju en väldigt stor samhällsfunktion i skolan och jobbar väldigt förebyggande och perspektivvidgande. Det som är speciellt är hur studie- och yrkesvägledarprogrammet lyckats utvidga den horisont man hade innan utbildningens start och fick en att förstå hur lite jag egentligen visste.

– Om jag har tips kring vad en bör förbereda sig för inför utbildningen skulle jag lägga stor vikt på samarbetsförmåga. Vi har många givande samarbetsmoment som grupparbeten, diskussioner och presentationer samt praktikperioder där vi som studenter ständigt utmanas i vår samarbetsförmåga.

– Det är viktigt att vara lyhörd och ta in det omgivningen har att erbjuda men samtidigt våga säga och delta själv, för ens egen utveckling!

Vad är programmets för- och nackdelar, tycker du?

– Vi börjar med det negativa som jag kan komma på och avslutar med det positiva. Nackdelar med programmet, som jag själv upplevt, skulle vara i sådana fall lite schemastrul, någon gång otydliga instruktioner eller instruktioner som saknats och resan in till campus under vintertid.

– Jag kommer egentligen inte på någon "riktig" nackdel, för tidigare nämnt kan ju hända vem som helst, för jag har verkligen uppskattat min tid på utbildningen.

– Fördelarna är därför många. Engagerade lärare, jättetrevlig campus, litteraturen (visst är det ibland mycket att läsa men väldigt givande!), kunskapen som jag samlar på mig för varje dag, supertrevliga klasskamrater och en utbildning som leder till ett fantastiskt jobb.

Vad vill du jobba med efter din examen? Hur ser möjligheterna ut, tror du?

– Jag vill jobba med studie- och yrkesvägledning i skolmiljö. Jag upplever att vi som studie- och yrkesvägledare kan ha en stor och positiv påverkan på individer som startar sina resor in i senare skede av studier och början på arbete, men som byggs på redan i ung ålder! Att de ska få hamna rätt, d v s någonstans de själva är intresserade, är något jag vill hjälpa till med.

– Jag tror möjligheterna för att hitta ett arbete som studie- och yrkesvägledare är goda. Det finns, från en snabb sökning, många lediga tjänster som studie- och yrkesvägledare. En utmaning vore nog att eventuellt få en 100% tjänst på en skola då vi under utbildning och information online funnit att studie- och yrkesvägledningens uppfyllnadskrav av Skolverket kan tolkas lite hur som helst av exempelvis rektorer. Därför resulterar det ibland att skolor enbart anställer deltidsvägledare. 

Något annat du skulle vilja förmedla till någon som funderar på utbildningen?

– För att fortsätta på punkten ovan, det är upp till oss som verkligen vill elevers bästa att se till att vi lyfter studie- och yrkesvägledningen inom skolorna.

– Är du en som vill gå in i en väldigt givande roll och som vill vara där när någon får ett "aha"-moment, själv lära dig något nytt varje gång du träffar nya personer, är social och vill ha det roligt på jobbet, då tycker jag studie- och yrkesvägledarprogrammet ger dig förutsättningarna för att uppnå dessa mål. 

På denna sida