Sara Larsson, distansstudent

Sara Larsson är distansstudent på Studie- och yrkesvägledarprogrammet.

Genom de praktikperioder som ingår i utbildningen har min övertygelse om rätt val av utbildning bara växt. 

Sara Larsson, student, Stockholms universitet
Sara Larsson, student, Stockholms universitet

Varför valde du Studie- och yrkesvägledarprogrammet?

– Redan för 15 år sedan funderade jag på syv-programmet. Det var just ”vägledning” som fångade mitt intresse – att få möjligheten att träffa många olika individer och få bli en del av deras resa och förhoppningsvis med hjälp av vägledningen kunna göra skillnad. Dock hade jag fast jobb och vågade inte kasta mig in i något nytt.

– Det jobbet jag hade innebar också samtal med människor och jag tyckte det var så fantastiskt roligt och jag kände mer och mer att jag verkligen ville hoppa på syv-utbildningen. 2020 tog jag tag i det och sökte in, och genom de praktikperioder som ingår i utbildningen har min övertygelse om rätt val av utbildning bara växt. 

Utbildningen ges både som distans och campusvariant och du går på distans - varför valde du det? Vad finns det för för-/nackdelar?

– Då jag bor på Gotland och har familj fanns inget annat alternativ för mig än att välja distans. Hade den möjligheten inte funnits hade jag inte kunnat förverkliga min dröm eftersom utbildningen inte ges på Gotland. Så den absolut största fördelen med distans är att man kan sitta vartsomhelst i landet och med hjälp av digitala hjälpmedel delta på utbildningen! En nackdel skulle väl vara att man blir lite ensam när man sitter själv hemma – jag har ingen att bolla tankar och idéer med, och jag får tillbringa mina luncher själv. 

Hur är distansstudierna upplagda mestadels? Hur kan en kurs se ut (undervisning, examinationsformer, relationen individuellt arbete och grupparbete)?

– Alla kurser har bestått av föreläsningar samt seminarier som för oss på distans utförts via zoom. De flesta kurser har även innehållit grupparbeten av olika slag där grupperna fått lagt upp sitt eget schema för sina träffar. Varje kurs har examinerats med en individuell tentamen. Jag upplever att det varit en bra balans mellan att jobba individuellt samt i grupp.

Jag jobbar redan som studie- och yrkesvägledare på 40% och känner fortfarande att jag gjort ett helt rätt val!

Det ingår s k campusveckor i distansutbildningen då undervisning och examinationer sker på plats på universitet. Hur fungerar det, tycker du? Hur fungerar det med boendet under campusveckorna?

– Dessa träffar har varit fantastiskt roliga! Då har man som distanselev fått möjligheten att uppleva den dynamik som uppstår när man träffas fysiskt. Även om det fungerat alldeles utmärkt att utföra redovisningar mm digitalt, så blir det lite mera levande när man får göra det på plats. Jag har aldrig upplevt några problem med boende och jag har bott på både hotell samt hos vänner.

Vad vill du jobba med efter din examen? Hur ser möjligheterna ut, tror du?

– Jag jobbar redan som studie- och yrkesvägledare på 40% och känner fortfarande att jag gjort ett helt rätt val! När jag tar min examen ser jag goda möjligheter att fortsätta min anställning. Jag jobbar just nu på grundskolan och hoppas få fortsätta med det ett par år, men då jag är nyfiken och har ett behov av att utvecklas hoppas och tror jag att jag kommer att söka mig vidare för att jobba med en annan målgrupp, tex Komvux. 

Något annat du skulle vilja förmedla till någon som funderar på utbildningen?

– Ska du välja distans krävs det att du är strukturerad samt disciplinerad. Sitter man hemma ensam och inte har en lärare som styr dina lektioner/raster är det väldigt lätt att man helt plötsligt står och viker tvätt. Jag har själv gjort ett schema där jag satt deadlines för mig själv. Men det är lika lätt att man pluggar ”för mycket” och glömmer bort att ta pauser, så det kan vara en idé att även lägga in sådant i planeringen. Sen vill jag också skicka med en dos tålamod – har man som jag, inte studerat på många år är det lite tufft i början. Jag hörde i början av min utbildning att det tar minst en termin innan man kommit in i ”högskoletänket” och det stämmer väldigt bra in på mig – första terminen var tuff helt enkelt. Men när jag väl kom över den där tröskeln så kunde jag mera njuta av utbildningen – och den har varit/är fantastiskt rolig!

På denna sida