Tillgodoräknande

Att ansöka om tillgodoräknande är möjligt när du är antagen till och bedriver studier på Stockholms universitet. Du kan ansöka om tillgodoräknande om du tidigare har läst en kurs med motsvarande ämnesinnehåll som den kurs du är antagen till (eller ska läsa inom ett program) och du inte vill läsa liknande kursinnehåll igen.

 

Du ansöker om tillgodoräknande digitalt via Ladok för studenter. När du loggat in klickar du på ”Tillgodoräknande”. Du gör en ansökan per kurs. Om du avser att ansöka om tillgodoräknande för del av kurs (delkurs/modul) räknas det i Ladok som en kurs.

Vilken information behöver jag fylla i?

Först anger du vilken kurs eller typ av studier som du anser att dina tidigare studier eller yrkesverksamhet motsvarar vid Stockholms universitet. Därefter anger du dina tidigare studier eller yrkesverksamhet. Om du vill ansöka om tillgodoräknande av flera motsvarande kurser, ber vi dig skicka in en ansökan per kurs.

Vilka bilagor behöver jag skicka in?

Du behöver kunna styrka dina tidigare meriter. Förbered dina bilagor innan du påbörjar din ansökan. En ofullständig ansökan kan inte behandlas. 

För tidigare studier ska du bifoga följande dokument i PDF-format:

  • Resultatintyg/Official Transcript of Records med betyg och betygsskala. Skärmbilder accepteras inte. Resultatintyg från utländskt lärosäte ska skickas in både på originalspråket och med engelsk översättning. 
  • Kursplan eller motsvarande från terminen då du läste kursen. Kursens upplägg, examinationsform, nivå och omfattning ska framgå. Litteraturlista bör också lämnas in.
  • Om ansökan gäller en uppsatskurs behöver du också bifoga en kopia av uppsatsen.
  • Learning Agreement om du varit på utbytesstudier. 
 

Handläggningstiden är upp till två månader från det tillfälle att en komplett ansökan inkommer. Beslutet fattas av för utbildningen ansvarig studierektor i enlighet med Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande vid Stockholms universitet. Observera att vid inkomplett ansökan kommer du behöva komplettera och handläggningstiden förlängas ytterligare. Det är därför viktigt att ansökan är komplett vid ansökningstillfället. 

 
  • Det är inte möjligt att tillgodoräkna kurser som redan ingår i en behörighetsgivande examen. 
  • I examensbeviset anges tillgodoräknade kurser som TG, vid behov kan du visa resultatintyg från Ladok, där betyget för åberopad kurs framgår. 
  • Stockholms universitet tillämpar en sjugradig betygsskala. Tillgodoräknande av kurs läggs in i Ladok med omdömet tillgodoräknat (TG). 
  • Vid tillgodoräknande inom program, som följer en bestämd studiegång, kan inte alltid den faktiska utbildningstiden förkortas på grund av enskilda tillgodoräknanden. 
  • Om du får avslag kan beslutet överklagas.
  • Ett beviljat tillgodoräknande dokumenteras i Ladok och kan inte ångras.
  • Ett tillgodoräknande kan också påverka rätten till studiemedel (se Regler och handläggningsordning för tillgodoräknande, avsnitt 2.13 på www.su.se). 
  • I en examen kan inte samma kurs ingå två gånger, därför räknas den tillgodoräknade kursen endast en gång. Om du läser fristående kurser kan du därför behöva läsa ytterligare kurser för att få ihop de sammanlagda poäng som krävs för att kunna ansöka om examen.

Har du frågor eller funderingar kring hur ett tillgodoräknande påverkar din studiegång bör du kontakta programansvarig studievägledare för att se över eventuella konsekvenser. 
Studievägledare på Institutionen för pedagogik och didaktik: studievagledare@edu.su.se.

 

Om du vill tillgodoräkna dig kunskaper och erfarenheter från tidigare yrkesverksamhet eller annan utbildning - så kallad reell kompetens - behöver vi kartlägga och bedöma vad du faktiskt kan. Du ansöker om validering hos den institution som ansvarar för den utbildning som tillgodoräknandet gäller.

Validering är en omfattande process så tänk på att lämna in din ansökan i god tid i förhållande till din studieplan, så att du kan planera dina fortsatta studier på bästa sätt.

  • En fullständig ansökan ska vara oss tillhanda senast två månader före kursstart. 
  • Tillgodoräknade poäng är inte studiemedelsgrundande.

Ansökan innebär i regel att du gör en självskattning av dina kunskaper i förhållande till de förväntade studieresultaten. Därefter kan det bli aktuellt med olika sorters tester eller intervjuer. Ofta behöver du kunna styrka din kompetens med till exempel ett arbetsgivarintyg.

För frågor om validering av reell kompetens, kontakta institutionens studievägledare: studievagledare@edu.su.se

Läs mer om validering av reell kompetens vid Stockholms universitet 

 
  • Beslut om tillgodoräknande av utbildning eller yrkesverksamhet får överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. (12 kap. 2 § högskoleförordningen). Beslutet får överklagas av dig som beslutet angår, om beslutet är till din nackdel. (42 § förvaltningslagen).
  • Överklagandet ska vara skriftligt och skickas till Stockholms universitet, Registrator, 106 91 Stockholm eller registrator@su.se. Överklagan ska dock ställas till Överklagandenämnden för högskolan.
  • I din överklagan ska du ange vilket beslut som överklagas och på vilket sätt du anser att beslutet ska ändras.
  • Överklagandet ska ha kommit in till Stockholms universitet inom tre veckor från den dag då du tagit del av beslutet från Stockholms universitet.
 

Kontakt

Studievägledare
Studievägledare
Studievägledare
På denna sida