Wordalist - Slaviskas supereffektiva övningsprogram!

Wordalist är Slaviska avdelningens eget övningsprogram på webben. Det är gratis att använda för vem som helst. Skaffa ett konto och börja idag!

Vad är Wordalist?
Wordalist är ett webbaserat övningsprogram för språk, men även andra kunskaper kan övas och testas. Wordalist har utformats för att uppnå maximal effektivitet vid inlärning, och att det samtidigt ska vara roligt och inspirerande att använda. Innan vi startade projektet med Wordalist (back in 2007-2008) tittade vi på mängder av olika inlärningsprogram. Ingen av dem imponerade särskilt, och vi bestämde oss att göra något eget. Wordalist är resultatet av ett samarbete mellan programmeraren och webbdesignern David Johansson och Åke Zimmermann Bjersby, rysklärare vid Slaviska avdelningen.

Prova Wordalist idag!
Du kan registrera dig och börja använda Wordalist nu på direkten. Registrering är busenkel... två sekunder, sen är du igång. Kolla in snabbstartsidan för en överblick av hur Wordalist funkar. För att snabbt komma igång och se hur Wordalist funkar; pröva t.ex. David Minughs övning "Academic word list (AWL)". Klicka på "Join" och välj sedan ett avsnitt att öva genom att klicka på "Practise". Enda risken är att du blir beroende... det är kul att använda Wordalist!

Funktioner och nyheter i Wordalist

  • Statistikdriven övningsmotor: Vartefter du övar lär sig Wordalist vilka frågor du har lätt för eller har svårare för och du får hela tiden den mest effektiva mixen av nya frågor och sådana som du behöver repetera. Frågor du klarar bra får du mer sällan.
  • Varje övning och avsnitt har sin egen unika webbadress och man kan enkelt tipsa om en bra övning, så här: http://www.wordalist.com/exercise/48
  • Inte bara språk: möjligheten att göra flervalsfrågor öppnar för alla möjliga typer av övningar. Testa vad du kan om rysk historia, geografi och ryska författare, eller bilmärken!
  • Wordalist på mobilen eller surplatta: Användargränssnittet anpassas dynamiskt efter den "device" du använder.
  • Skapa egna övningar. Ett mycket användarvänligt gränssnitt låter dig skapa dina egna övningar med en blandning av olika frågetyper som glosfrågor, luckfrågor och flervalsfrågor. All inmatning kan skötas från tangentbordet utan att man behöver fara efter musen hela tiden. Det gäller både vid övning och när man skapar frågor.
  • Bildfrågor: i nya Wordalist kan man komplettera vilken frågetyp som helst med en bild.

För att få en uppfattning om både hur Wordalist fungerar och hur du kan använda det för att skapa eget övningsmaterial kan du testa den här demo-övningen; klicka bara på "Join" och kör ett eller flera avsnitt!

Om olika tangentbordslayouter
För att kunna skriva rysk resp. polsk text måste du aktivera en sk tangentbordslayout för det språk du vill skriva på. I de flesta moderna operativsystem brukar det finnas alternativa layouter för ryska; dels en "äktrysk" och en "fonetisk", dvs där de ryska bokstäverna är placerade, så långt möjligt, på motsvarande latinsk bokstavs plats. Den senare är såklart lättare att lära sig, men ska du skriva på dator i Ryssland kan man tjäna på att lära sig den "äktryska" från redan från start.

Eftersom saker och ting har en vana att döpas om i operativssystem mellan olika versioner, så ger vi här bara det allmänna tipset om att man hittar inställningarna på en mac i "Systeminställningar" och på en windowsburk i "Kontrollpanelen". På en iOS-device kan du lägga till alternativa tangentbord under Inställningar=>Allmänt=>Tangentbord.

Se här instruktioner för...:

ÖVA DIN SKRIVHASTIGHET på ryska online med Elias Norbergs utmärkta program

Feedback
Vi som utvecklar Wordalist vill gärna höra vad du tycker! Har du synpunkter eller idéer? Hör av dig till oss på feedback@wordalist.com eller lämna synpunkter om övningarna direkt i Wordalist via funktionen "Skicka kommentar".

Tips & Mer info

  • Den ryska bokstaven ë måste fyllas i just som ë och inte som e för att svaret ska accepteras.
  • Vill du se om du har tillräckliga grammatikkunskaper för att börja på Ryska I? Testa dig själv här! Du bör ha ca 75% rätta svar. Lägg dock märke till att detta är en grov uppskattning och att testet bara tar upp ett urval viktiga förkunskaper. Kontakta gärna studievägledaren om du har vill komma göra testet på riktigt!
På denna sida