Annika Suominen har utsetts till expert i utredning om ett förstärkt samhällsskydd

Regeringen har förordnat Annika Suominen, docent i straffrätt, att ingå som expert i utredningen "Ett förstärkt samhällsskydd och en minskad risk för återfall i brott". Utredningens syfte är att bland annat överväga och föreslå ändringar i lagstiftningen om villkorlig frigivning och skyddstillsyn.

Bild på anklarna och fötterna av en kvinna som bär fotboja
Sedan 1 maj i fjol har Kriminalvården utökade möjligheter att genomföra kontroll- och stödåtgärder för personer som är villkorligt frigivna eller dömda till skyddstillsyn. Bland annat kan myndigheten kontrollera dem med elektronisk övervakning med fotboja. Foto: Kriminalvården

"Straffsystemet har en viktig roll att spela när det gäller kontroll och stöd för att förebygga återfall, men också för att så långt möjligt hindra fortsatt brottsaktivitet och skapa trygghet för brottsoffer. Regeringen har också utvidgat och tydliggjort de kontrollmöjligheter som redan finns, exempelvis vad gäller fotboja och ökat incitamenteten för att delta i återfallsförebyggande åtgärder under pågående verkställighet av ett fängelsestraff. Detta har varit viktiga förändringar för att minska risken för återfall och förhindra fortsatt brottsaktivitet men vi behöver göra mer", sa justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson i juni då regeringen presenterade uppdraget att se över behovet av skärpta regler vid allvarlig upprepad brottslighet. Som särskild utredare utsågs Stefan Reimer, justitieråd i Högsta domstolen.

För att vara behjälpliga i utredningen har en sakkunnig och tio experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Annika Suominen, docent i straffrätt vid Stockholms universitet. 

Annika Suominen. Foto: Privat

Forskat om straffrätt i Norden och inom EU

Annika Suominen har arbetat som universitetslektor i straffrätt vid juridiska institutionen, Stockholms universitet, sedan 2018 och utnämndes år 2021 till docent. Hon har bland annat forskat på straffrättsligt samarbete och mänskliga rättigheter, utlänningsrätt, EU-straffrätt, straffrättslig jurisdiktion samt överförande av verkställighet av fängelsestraff och straffrättsligt ansvar för politiska beslut. 

Förordnandet som expert i utredningen "Ett förstärkt samhällsskydd och en minskad risk för återfall i brott" (Ju 2022:10) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 29:e december 2023.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Annika Suominen
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.