Axel Holmgren har utsetts till expert i Flerbrottsutredningen

Regeringen har förordnat Axel Holmgren, jur.dr i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att bland annat se över den så kallade mängdrabatten för personer som döms för flera brott.

foto på entrén till kriminalvårdsanstalten i Ystad, Skåne, Sverige.
Flera riksdagspartier gick i år till val med förslag om att avskaffa den så kallade mängdrabatten, som innebär att en person som begår flera brott bara behöver avtjäna hela straffet för det allvarligaste brottet. Foto: Leif Ingvarsson / Mostphotos

"Om lagstiftningen uppfattas så att det efter ett visst antal brott ser ut att sakna betydelse att en gärningsman gör sig skyldig till ytterligare brott, kan det ge intryck av att rättsordningen till sist är likgiltig inför den skada brottsligheten medför. Det riskerar att undergräva systemets trovärdighet och legitimitet. Vid flerfaldig brottslighet bör hela straffskalan användas i ökad utsträckning. Det är därför hög tid att se över dagens regelverk", sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i juli 2021 då regeringen presenterade uppdraget att se över den så kallade mängdrabatten för personer som döms för flera brott. Som särskild utredare utsågs Anders Perklev, hovrättspresident för Svea hovrätt.

För att vara behjälpliga i utredningen har två sakkunniga och åtta experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Axel Holmgren, jur.dr i straffrätt vid Stockholms universitet. 

Axel Holmgren, jur. dr. i straffrätt.

Särskilt intresse för brottspåföljd

Axel Holmgren disputerade vid Stockholms universitet i september 2021 på avhandlingen "Straffvärde – som rättslig konstruktion" men skrev redan 2018 en artikel i Svensk Juristtidning om den så kallade ungdomsreduktionen, som även den är en form av omdiskuterad straffrabatt. Hans forskning har också därefter varit huvudsakligen inriktad på påföljdsbestämning – det vill säga de regler som tillämpas när man mäter ut straff och väljer påföljd för brott. 

Förordnandet som expert i Flerbrottsutredningen (Ju 2021:08) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Den 22 januari 2022 beslutade regeringen om tilläggsdirektiv till utredningen (dir. 2022:1). Av dessa framgick att utredaren, utöver de ursprungliga direktiven, även får i uppdrag att se över regelverket för förundersökningsbegränsning, åtalsunderlåtelse och direktavskrivning. 

Uppdraget ska redovisas senast den 20 januari 2023.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Axel Holmgren
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.