Christina Ramberg är utsedd till ny extern ordförande i ARN

Regeringen har beslutat att utse Christina Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, till ny extern ordförande för Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Förordnandet gäller från den 20 januari 2023 till den 30 juni 2023.

"Jag är intresserad av hur juridik fungerar i det praktiska rättslivet" säger Christina Ramberg, professor i civilrätt. Foto: Stefan Tell

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en opartisk statlig myndighet som prövar tvister mellan konsumenter och företag. ARN:s beslut är inte bindande för parterna utan är utformat som en rekommendation om hur tvisten ska lösas. Majoriteten av företagen följer dock ARN:s beslut.

När nämnden avgör en tvist utgår den från gällande rätt, dvs. lagstiftning och rättspraxis. Majoriteten av de ärenden som avgörs prövas vid ett nämndsammanträde. Närvarande vid sammanträdet är normalt ordförande, tillika myndighetschef, en vice ordförande samt en eller flera externa ordföranden. Enligt regeringsbeslut ska samtliga dessa vara jurister med erfarenhet som domare.

Intresserar sig för prejudikat

Christina Ramberg är professor i civilrätt vid juridiska fakulteten, Stockholms universitet, sedan 2011. Hon har tidigare arbetat fem år på advokatfirman Vinge samt varit verksam som hovrättsråd i hovrätten för västra Sverige. Fortfarande är hon också praktiskt aktiv som skiljeman, som rådgivare till advokater och är en mycket uppskattad föreläsare inom det ämne som hon är specialiserad inom - nämligen avtalsrätt, i vid bemärkelse. 

Christina är författare till ett stort antal juridiska läroböcker (bl.a. Malmströms Civilrätt och Allmän avtalsrätt) och standardverk inom sitt område. Hennes monografier har bland annat behandlat upplysningsplikt, reklamation, elektronisk handel, auktioner, aktieägaravtal och prejudikatläran. Under lång tid har hon intresserat sig för internationell harmonisering av avtalsrätten och varit mycket engagerad i ett arbete som tagit fram en ”modellag” för en europeisk civilkod (det som blev DCFR). Inspirerad av det utarbetade hon en kodifikation av nu gällande svensk avtalsrätt i paragrafform (www.avtalslagen2020.se). 

För närvarande har Christina huvudansvar för en stor komparativ studie om prejudikat som rättskälla (Precedents compared) med bidrag från kolleger i Brasilien, Kina, Sydafrika, Ryssland, England, Frankrike, Italien, Tyskland och EU. 

Läs mer om Christina Ramberg

Läs mer om Allmänna reklamationsnämnden