Claes Lernestedt har utsetts till expert i utredning om barns skydd mot sexuella kränkningar

Regeringen har förordnat Claes Lernestedt, professor i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att se över det straff­rättsliga skyddet mot sexuella kränk­ningar av barn i åldern 15-17 år, samt vissa frågor om brott mot kvinnor och äldre.

Siluett av en tonåring som sitter deprimerad på golvet i en smutsig tunnel.
Utredningen ska bland annat se över de risker för sexuella kränkningar, särskilt i fråga om utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, som barn och unga exponeras av genom att ha tillgång till internet. Foto: Przemek Klos / Mostphotos

"Det finns anled­ning att ifråga­sätta om det straff­ansvar som i dag gäller när barn utnytt­jas genom köp av sexuell handling tillräck­ligt åter­speglar brottets allvar", sa justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson i februari då regeringen presenterade uppdraget att se över det straff­rättsliga skyddet mot sexuella kränk­ningar av barn. Till uppdraget hör även att ta ställning till om det ska införas en straff­skärpnings­grund för brott med hat­brotts­motiv mot kvinnor och om det straff­rättsliga skyddet för äldre och andra särskilt utsatta behöver förstärkas. Som särskild utredare utsågs Petra Lundh, riksåklagare och chef för Åklagarmyndigheten.

För att vara behjälpliga i utredningen har två sakkunniga och nio experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet. 

Värnar om likabehandling och rättvisa

Claes Lernestedt. Foto: Privat

Claes Lernestedt utsågs till professor 2011 och har lång erfarenhet av att forska och undervisa i straffrätt. Till hans forskningsintressen kan nämnas bland annat frågor om rättfärdigande och ursäktande omständigheter, sexualbrott, fridskränkningsbrott och övergripande frågor om likhet, likabehandling, rättvisa m.m. inom straffrätt och andra rättsområden. Han har vid flera tillfällen blivit utsedd till expert i olika statliga utredningar om brott och straff. För närvarande har han ett pågående forskningsprojekt som handlar om bland annat nöd och nödvärn.

Förordnandet som expert i utredningen "Barns skydd mot sexuella kränkningar samt vissa frågor om brott mot kvinnor och äldre" (Ju 2022:01) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 24:e augusti 2023.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Claes Lernestedt
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.