Claes Lernestedt har utsetts till expert i utredning om kontaktförbud

Regeringen har förordnat Claes Lernestedt, professor i straffrätt, att ingå som expert i den utredning som har i uppdrag att se över kontakt­förbuds­lag­stift­ningen. Syftet med översynen är att säkerställa skyddet för kvinnor och barn som är utsatta för våld och andra kränk­ningar i nära relationer.

Sidovy av mor och dotter som tittar ut genom ett fönster med persienner
Kontaktförbud kan utfärdas om det finns en tydlig risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan person. Det måste dock föreligga mycket starka skäl. Enligt Åklagarmyndighetens statistik är det bara cirka en av fyra som ansöker om kontaktförbud som får det beviljat. Foto: Craig / Mostphotos

"Vidare bör regeringen tillsätta en utredning med uppdrag att göra en översyn av lagen om kontaktförbud. Utredningen ska överväga och lämna förslag på hur kontaktförbud ska kunna meddelas vid fler situationer än i dag.", skrev Justitieutskottet i sitt betänkande på Regeringens proposition 2020/21:217 om skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer. Som särskild utredare i Utredningen om en översyn av kontaktförbudslagstiftningen utsågs Lars Wallinder, hovrättsråd tillika vice ordförande i Svea hovrätt.

För att vara behjälpliga i utredningen har en sakkunnig och sju experter tillsatts på förordnande. En av dessa är Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet. 

Värnar om likabehandling och rättvisa

Claes Lernestedt. Foto: Privat

Claes Lernestedt utsågs till professor 2011 och har lång erfarenhet av att forska och undervisa i straffrätt. Till hans forskningsintressen kan nämnas bland annat frågor om rättfärdigande och ursäktande omständigheter, sexualbrott, fridskränkningsbrott och övergripande frågor om likhet, likabehandling, rättvisa m.m. inom straffrätt och andra rättsområden. Han har vid flera tillfällen blivit utsedd till expert i olika statliga utredningar om brott och straff. För närvarande har han ett pågående forskningsprojekt som handlar om bland annat nöd och nödvärn.

Förordnandet som expert i "Utredningen om en översyn av kontaktförbudslagstiftningen" (Ju 2022:14) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 7:e augusti 2023.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Claes Lernestedt
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.