"Det bästa är de grymma lärarna och kursuppläggen"

Möt vår student Natan Teklay Zeray och ta del av hans resa till Sverige och juristutbildningen vid Stockholms universitet. Här delar han med sig av sin familjebakgrund, uppskattningen av lärarnas engagemang och de spännande karriärvägar som programmet har öppnat upp för honom.

Natan Teklay Zeray påbörjade juristprogrammet hösten 2022 och läser nu termin 4, som består av kurser i skatterätt och straffrätt. I framtiden drömmer han om att arbeta som affärsjurist i en internationell byrå.

Hallå där...

Natan, vad är din bakgrund och varför läser du juridik vid Stockholms universitet?

– Jag är en 20-årig individ med bred internationell bakgrund. Jag såg dagens ljus i Eritrea, där jag spenderade mina tre första levnadsår - följt av två år i Egypten och sedan ytterligare tre år i Uganda. Sedan 2012 har jag varit bosatt i Sverige och här har jag genomgått många viktiga faser i livet.

Under min tid i Sverige har jag djupdykt i studier och för närvarande är jag mitt uppe i min fjärde termin på Stockholms universitet. För att kombinera studierna med praktisk erfarenhet har jag även arbetat vid två framstående affärsjuridiska byråer, nämligen Roschier och Baker McKenzie.

– Min morfar var domare i mitt hemland och har varit min stora inspirationskälla till att börja studera juridik. Hans berättelser om rättvisa och hans dedikation till att skydda de svaga har präglat mig starkt. Genom honom lärde jag mig att vara en röst för dem som behöver försvaras. Hans arv lever vidare genom mina studier på Stockholms universitet, och jag hoppas kunna hedra hans minne.

Vad är det bästa, respektive det sämsta, med att vara juriststudent?

– Att vara juriststudent har sina fördelar, och det bästa är helt klart de grymma lärarna och kursuppläggen. Min personliga favorit bland kurserna hittills är nog Associationsrätt. Där hade vi externa föreläsare - riktiga yrkesverksamma jurister - som berättade om sin vardag och om hur allt hänger ihop på riktigt. Det gav en bra insyn i hur det går till i praktiken.

En annan bonus är flexibiliteten. 

– Juristutbildningen är onekligen mångfacetterad och intressant. I grunden är det som en allmänbildning i lag och rätt, men på högre nivå. En annan bonus jag upplever som juriststudent är den flexibilitet som vi har med våra scheman. Vi får ganska fria tyglar att styra över vår egen tid, och det är något jag verkligen uppskattar.

Å andra sidan när det kommer till baksidorna av utbildningen, så är betygshetsen lite av ett grått moln kan sägas. Men jag lovar att det inte är fullt så dramatiskt som det låter. Vi studenter får ihop det och vi har skoj längs vägen, så stressen jämnas ut. 

En annan grej som jag tycker drar ner intrycket lite är lokalerna på campus, som känns ganska opersonliga ibland. Men hey, man kan ju inte få allt perfekt. Trots några små stötestenar ser jag fram emot resten av min tid som juriststudent. Det kommer säkert att bli en riktigt spännande resa!

Vad har du för planer eller drömmar inför framtiden vad det gäller karriär och arbete?

– Juridiken ligger mig varmt om hjärtat, och det är inte konstigt eftersom den är en viktig del av varje människas vardag, överallt och hela tiden. Den är en av grundpelarna i ett fungerande samhälle, tillsammans med ekonomi och politik. Jag vill använda min kunskap inom juridik för att bidra till samhällets utveckling.

Just nu är mina främsta mål att jobba som affärsjurist i en internationell byrå och förhoppningsvis suga åt mig så mycket kunskap som möjligt om transaktioner och affärsjuridik.

Har du något råd till någon som just har börjat studera juridik?

– För nya juriststudenter skulle jag ge rådet att hitta den studieteknik som passar dig bäst och försöka hitta en grupp att plugga tillsammans med. Och kom ihåg att det inte är hela världen om en tenta inte går som du tänkt dig – du har fler försök att klara det. Ta det lugnt och kämpa vidare!

Vill du läsa juridik?

Läs mer om utbildningen, se antagningsstatistik och upptäck allt annat kul som väntar på dig som juriststudent vid Stockholms universitet på vår programsida.

Välkommen till Juristprogrammet